PREPORUKA SPORT

KUP KRALJA: Barselona ,,petardom” proslavila 30. titulu, prvu u sezoni

Foto: FC Barcelona/Facebook

Kakva noć za Barselonu u Kupu kralja! Pobijedili su Sevilju 5:0, podigli prvi pehar ove sezone, ukupno 30. u ovom takmičenju.
Ovaj uspjeh ispraćen je uz puno emocija. Bio je to prvi pehar Kupa kralja za Ernesta Valverdea kao trenera Barselone, a vjerovatno i posljednja finalna utakmica u španskom fudbalu za Andresa Injestu za kojeg se pretpostavlja da se seli u kinesku ligu.
Golove su postigli Suares u 14. i 40. minutu, Mesi u 31, Injesta u 52. i  Kutinjo u 69. iz penala.
Ovim je Barselona postala dominantna po broju titula u Kupu kralja (Atletiko ih ima 23), Mesi drugi igrač u istoriji ovog takmičenja da postigne pododak u pet različitih finala (šest golova), prvi je bio Telma Zara sa osam golova, od 1942. do 1950. Barselona je, podizanjem pehara četvrtu godinu zaredom, postala prvi tim kojem je to pošlo za rukom još od 1933. godine kada je dominirao Atletiko. Bio je ovo i prvi Injestin gol u Kupu kralja, tek drugi u finalu bilo kog takmičenja sa Barselonom (drugi je postigao na Superkupu, 2011, protiv Real Madrida). Luis Suares ovim je postigao golove u svim finalima koje je ikada odigrao s Barselonom, od Lige šampiona, Superkupa, FIFA klupskog svjetskog prvenstva, Superkupa do Kupa kralja.
B.R.