ART PREPORUKA

MIRSADI BIBIĆ-ŠABOTIĆ PRVA NAGRADA NA KONKURSU,,ANTONIO WELS“: Priča ,,Nijesu me htjeIi“-poruka i opomena

Književnica Mirsada Bibić – Šabotić, profesorica iz Rožaja dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom književnom konkursu ,,Antonio Wels“  u Italiji za priču ,,Nijesu me htjeli“. Autorka kaže da je ova priča njen atak na selektivni abortus, kojim šalje poruku nadležnim institucijama da spriječe zloupotrebu  prenatalnih testova i praksu selektivnih abortusa.

Nagradu će dodijeliti predsjednik italijanske opštine Pasturo.

-Dodjela nagrade  je 16. juna 2018. u  gradu Pasturo kojoj ću prisustvovati ako iznađem finansijska sredstva.  Priča ,,Nijesu me htjeli“ je moj atak na selektivni abortus  i zloupotrebu  prenatalnih testova. Pored mnogih nauka  koje svojim dostignućima doprinose prosperitetnijoj budućnosti i medicina je dala svoj doprinos…  Međutim, medicina se, pored svog napretka , bavi i nehumanim  djelima  kakav je abortus- kaže autorka priče.

Narator u priči ,,Nijesu me htjeli“ je nerođeno žensko dijete koje upravo u vrijeme  dok mu se oduzima život, priča kako se osjeća bacajući akcenat da je živo, da diše, da osjeća, da je od krvi i mesa. Stravične slike u priči su opominjujuće.

-Htjela sam da pošaljem poruku svim majkama,ali i očevima da nas je  Bog  dao sve iste na Zemlji i da treba prevazići patrijarhalni dogmatizam  gdje  ženska djeca pojedinim roditeljima predstavljaju teret u njihovoj borbi da dobiju sina, nasljednika. Istovremeno, ovom pričom šaljem poruku nadležnim institucijama da spriječe zloupotrebu  prenatalnih testova i  da  se zaustavi praksa selektivnih abortusa, a time bi spriječili  ovaj vid diskriminacije  koji se tiče ženskog svijeta. Apelujem  da svaki   selektivni abortus  dobije težinu ubistva sa predumišljajem. Majka sam četvoro djece, imam dva sina i dvije ćerke i javno progovaram protiv selektivnih abortusa- naglašava autorka.

Kako su Italijani ovu priču izdvojili kao najbolju prepoznavši u njoj poruku koju nosi,Mirsada se nada da će se i glas razuma onih koji su odabrani u našoj državi da humanizuju društvo, usaglasiti da književnost, između ostalog, ima ulogu da socijalizuje i humanizuje čovjeka.

Ona smatra da živimo u svijetu poremećenih odnosa, gdje se često prioriteti savremenog  čovjeka kose s moralnim normama.

-Abortus, ubijanje nerođene djece,  postao je  nešto sasvim normalno, kao neki blag  hirurški zahvat, a ne oduzimanje života biću koje nema snage da se brani, i kome se uskratilo pravo da se rodi i udahne prvi  dah.Međutim, pojava u posljednjih 20 godina da se abortiraju djeca samo zato što su ženskog pola,  kulminacija je ljudskog nehumanog čina- ističe Bibić-Šabotić.

Mirsada Bibić-Šabotić dobtinica je brojih nagrada za književno stvaralaštvo kao i nagrada za doprinos društvu,kulturi i obrazovanju, a priča ,,Nijesu me htjeli“ , koja je nastala prije tri godine, biće objavljena u septembru 2018, u novoj zbirci kratkih priča ,, Ajšina suza“ , čije štampanje je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

D.M.

 

.