ART ART_IZDVOJENO

ART: U prodaji novi album Bajage i ,,Instruktora”

Foto: Marko Vajagić

Bajaga i Instruktori su, poslije šestogodišnje diskografske pauze, obradovali svoje obožavaoce novim, dvanaestim albumom ,,U sali lom” koji zajednički objavljuju PGP RTS i Croatia Records, a izvršni producent je GMR Beograd.
Istovremeno, objavljen je i spot za naslovnu numeru. Djelo je Vuka Protića i predstavlja dokumentarni snimak sa festivala ,,Kustendorf”, gdje je grupa premijerno izvela pjesmu.

Na albumu je devet novih, sjajnih pjesama – ,,Savršen dan”, ,,U sali lom”, ,,Bilo bi lako”, ,,Može da te ubije grom” koja će biti drugi video singl, ,,Rekla si”, ,,Loše napisan dan”, ,,Severac”, ,,Nikad te više neću zvati” i ,,Noćima sanjam”. Izdanje zatvara bonus pjesma, već poznata ,,Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”, urađena u saradnji sa grupom ,,Point Blank” i Dragim Jelićem.
Tekstove potpisuje Momčilo Bajagić osim za ,,Noćima sanjam”, koji je djelo našeg čuvenog dramskog pisca Duška Kovačevića. Muziku za sve pjesme je takođe, uobičajeno, uradio Bajaga, osim bonusa ,,Kad mesec prospe…” (Dragoljub Crnčević, Point Blank) i ,,Severca”. Žika Milenković je komponovao ovaj svoj novi duet sa Bajagom, koji po tematici podsjeća na legendarnu ,,Život je nekad siv, nekad žut”, od prije 30 godina.
Album je sniman od oktobra prošle do februara ove godine u beogradskom ,,Studiju O”, kod Olivera Jovanovića, a postprodukcija je urađena u svjetski poznatom ,,Abbey Road” studiju u Londonu. Bend je, poslije duže vremena, sarađivao ponovo sa Sašom Habićem, producentom čuvenih njihovih izdanja iz osamdesetih godina. Omot je djelo Marka Vajagića.
Grupa je album snimila u nepromjenjenoj postavi: Momčilo Bajagić – vokal, električna gitara, akustična gitara, Aleksandar Lokner – vokal, klavijature, Živorad Milenković – vokal, gitara, Miroslav Cvetković – vokal, bas gitara, Čedomir Macura – vokal, bubnjevi i Marko Nježić – vokal, gitara, editing.
Značajan udio su imali i gosti – prekaljeni muzičari i dugogodišnji prijatelji i saradnici grupe. To su Saša Ranđelović Ranđa – gitara, Davor Rodik – pedal stil gitara, Marko Kuzmanović – bubnjevi i Nikola Vranjković – električna gitara, akustična gitara.
– Imamo dvije klasične balade – jednu ,,veliku” i jednu ,,malu”. ,,Noćima sanjam” je srednjeg tempa, ostale su brze. Shvatili smo da nam treba još tih brzih pjesama u repertoaru. Prijalo nam je da se, poslije desetak godina, vratimo u veliki studio. Srećni smo što smo ponovo sarađivali sa Sašom Habićem. On jedno vrijeme nije radio, vratio se na velika vrata – ispričao je Bajaga.

kud duga