ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Sjutra koncert Jasne Jovićević i benda Flow Vertical

Zvuci džeza vibriraće na koncertu Jasne Jovićević u muzičkoj pratnji seksteta i repertoara projekta Flow Vertical. Koncert je zakazan za srijedu 18. april, u 20:00h u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Kroz muziku ona istražuje zvučne vibracije, njihov uticaj na tijelo, energiju i kreativnost. Album Flow Vertical objaviće uskoro izdavačka kuća FMR Records iz Engleske.

Koncert se realizuje u sklopu popularne manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) JAM 2018, pod orgranizacionom logistikom NVO Jazz Art iz Podgorice. Sponzor koncerta je Turistička organizacija Tivat.

Jasna Jovićević je saksofonistkinja, flautistkinja i kompozitorka iz Srbije. Završila je Muzičku Akademiju ,,Franc Liszt” u Budimpešti, a magistrirala je kompoziciju na Univerzitetu ,,York” u Torontu.

Nakon decenije bavljenja jogom, koja je postala integralni dio njene muzike, prošlog ljeta napravila je projekat Flow Vertical.

Članovi seksteta su: Jasna Jovićević (kompozicija, saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (perkusije).

Jasna muziku definiše kao vibraciju zvuka koja je vodi kroz vidljivo i nevidljivo, kreira i briše iluziju, proširuje prostor i vrijeme, vodi je kroz mrak. Svaki ton koji je odsviran je molitva i zahvalnost muzici. Muzika je alat, putanja i odredište.

Saksofonista Wayne Shorter je njena vječna inspiracija, njen muzički guru. Njen ukus se mijenja, zavisno od toga u kojoj je muzičkoj fazi, međutim prednost svakako daje inovativnoj umjetnosti. Njen novi uzor i inspiracija je umjetnica Marina Abramović.

Ulaz je besplatan.

kud duga