PREPORUKA SPORT

OPILO IH VINO: Injesta prelazi u Kinu za novac i dva miliona boca godišnje

Foto: Bodega Iniesta

Ispadanje iz Lige šampiona dotuklo ga je i olakšalo mu odluku da odlazi na kraju sezone. To što će do tada osvojiti devetu titulu prvaka La lige i možda šesti Kup kralja u 16 godina u klubu, ništa ne znači bez pete Lige šampiona.

Andres Injesta za manje od mjesec puni 34 godine i to je zadnji rođendan koji će proslaviti kao igrač Barselone, kluba čiji je simbol.

Iako govori da će o tome gdje nastavlja karijeru odlučiti nakon finala Kupa sa Seviljom iduće subote, to je otkrio već prošle. Nakon prvenstvene pobjede nad Valensijom izjavio je:
– Već znam što ću raditi u budućnosti. Zahvalan sam na privrženosti koju mi navijači pokazuju, ali to neće promijeniti moju odluku.
Teško da je nakon ovoga nejasno što je Injesta htio reći. Smiješna sada izgleda predstava od prije samo šest mjeseci, kada je potpisao ,,doživotni” ugovor s Barselonom. Umjesto toga, nakon SP-a, zadnjeg velikog takmičenja s reprezentacijom, odlazi u Kinu i tamošnju Super Ligu.
Bez obzira na to što mu se karijere bliži kraju, tamo su barem dva kluba voljna da plate Injesti 30 miliona eura po sezoni. Tianđin Kuanđian, za koji igraju Aleksandr Pato i Aksel Vitsel, te Čongking Dangdai, čiji adut je španski direktor Antonio Kordon.
Ali španski mediji danas pišu da veliki uticaj na Injestinu odluku da fudbalsku karijeru završi u Kini, ima vinara.
Prema ovim izvorima, Injesta je već potpisao ugovor s jednim od zainteresiovanih klubova, s klauzulom koja mu jamči marketinšku pomoć za prodaju njegovih vina u Kini. Očekuje se da ,,Bodega Iniesta”, vinarija legendarnog fudbalera, tako na ogromnom kineskom tržištu godišnje proda dva miliona boca. Španci pišu da su Kinezi otišli toliko daleko, da jamče otkup navedene količine Injestinih boca.
Injesta je vinariju osnovao 2010. u rodnom gradu Fuentealbilji. Vinogradi mu se protežu na 120 hektara, a glavna zvijezda kataloga je crno vino ,,Corazon Loco” ili ,,Ludo srce”.
Izvor: index.hr