MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER UOČI MFW: Duh carske Kine u kolekciji ,,Zabranjeni grad”

Crnogorska dizajnerka Marina Banović-Džuver kolekcijom ,,Zabranjeni grad” zatvara proljećno izdanje Montenegro Fashion Week-a 25. aprila na Imanju Knjaz.

Kolekcija je, kako kreatorka kaže za MNE magazin, dijelom inspirisana palatom iz centra Pekinga koja se prostire na oko 700.000 metara kvadratnih i više  pričom o njenih 890 prostorija i 9.999 soba u kojima se dešavala istorija i smjenjivale dinastije Ming i King, nosili njihovi nacionalni kostimi, koloritno i formom  izuzetno razigrani i inspirativni. U kolekciju su, dodaje, utkani i njeni utisci tokom boravka u Kini u decembru prošle godine.

-Kina je neiscrpna inspiracija. Priča koju predstavljam kroz ovu kolekciju seže do početka 20 vijeka, ne govori o komunističkoj već o carskoj Kini i vezana je za osnovni nacionalni kostim, komad koji je karakterističan i prepoznatljiv. Ima neke elemente kimona, ali ne u onom smislu kako ih ima kimono u Japanu nego na jedan malo drugačiji način. Ova forma može da bude značajna i zanimljiva kao jedan svjetski trend, jer ne izlazimo iz trenda, ne pričamo priču koja ima etno pozadinu nego predstavljamo nešto što je nosivo i što je aktuelno u ovom trenutku. Trudila sam se da kolekcija bude komadno potpuno upotrebna, a za samu prezentaciju će biti šminkom i frizurom odvedena u jednu priču koja ima sve elemente umjetničkog, možda u jednom trenutku i definiciju nekih instalacija-kaže Marina Banović-Džuver.

Kolekcija sadrži 35 modela.

-Od materijala korišćeni su  svileni brokati, svileni muslin, taftovi. Kolekcija je koloritno  razigrana.  Haljine su izuzetno ukrašene, a tu su i prateći detalji u kosi, nakit, ukrasi, te rekviziti koji su i u to davno doba bili dio odjevnih kombinacija, a aktuelni su i u trendu danas. Mi smo već slali fotografije u Kinu preko Instituta Konfučije i oni su prokomentarisali ,,da je kolekcija nacionalna, ali kad je radi Marina, onda je internacionalna”. Značio mi je taj komentar i to što im se kolekcija dopala-priča kreatorka.

Naša sagovornica pojašnjava da i ovom kolekcijom ostaje na fonu onoga što je do sada radila.

-Dosta sam istraživala u ovoj modnoj priči. Inspiracija njihovim nacionalnim kostimom, upakovana je u nešto što, vidi  se  kroz formu, ima veze   sa onim što ja možda i najbolje radim-našim nacionalnim kostimom. Imamo i u ovoj kolekciji tu neku formu koreta koja je nadgrađena elementima koje sam zapazila u Kini -priča kreatorka.

Modeli su kreirani za ženu koja je maštovita, sanjar, voli da putuje, čuva utiske s putovanja,  želi da sve to pakuje i kroz neki svoj lični modni izraz, koja je otvorena za različitosti…Svakako su, ističe kreatorka,  namijenjeni modno osviješćenoj ženi, onoj koja voli da flertuje s modom.

Naša sagovornica naglašava da ono što se dešavalo u Kini  vjekovima je priča koja može da se ispriča ne kroz jednu kolekciju, nego kroz serijal.

– Ono što je meni bilo naročito zanimljivo, a što je negdje ostalo, za sada, na nivou ideje, je  priča s juga Kine koji mahom naseljavaju manjine. Oni nisu nisu imali pismo nego su kroz vez, odnosno ornamente koje su vezli stvarali tekst, jer su ornamenti imali slovno značenje. To je svakako bila tema za razmišljanje, ali bi za tu priču trebalo mnogo više vremena, a ja ga trenutno nisam imala.Ova modna priča bila bi zahtjevna, ali i nevjerovatna i sigurno ću joj se vratiti u nekom narednom projektu-kaže Marina Banović-Džuver.

 

V.T.

Foto: Miodrag Marković