ART PREPORUKA

CNP: Održan komemorativni skup povodom smrti Milana Belog Popovića

Foto: Duško Miljanić

Komemoracija povodom smrti Milana Belog Popovića održana je u srijedu 11. aprila u 11 sati u Crnogorskom narodnom pozorište, u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore. Od Popovića su se, u ime kolega i prijatelja, oprostili direktorica CNP-a Zorana Kralj i reditelj Blagota Eraković.
– Današnjim komemorativnim skupom opraštamo se i sa ovog mjesta od Milana Belog Popovića, istaknutog kulturnog poslenika, dugogodišnjeg dramaturga i direktora Drame CNP-a. U biografiji Milana Belog Popovića, ističe se, između ostalog, da je radio kao reditelj u Radio televiziji Titograd, bio je dugogodišnji dramaturg i direktor Drame u Crnogorskom narodnom pozorištu, viši savjetnik u Ministarstvu kulture Crne Gore, direktor Republičkog Centra za kulturno-umjetničku djelatnost, a penzionisan je sa mjesta pomoćnika direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Sve su ovo podaci, vrijedni poštovanja, koji svjedoče o jednom bogatom, uspješnom i predanom profesionalnom radu. Ali ono što je jednako važno, naročito za one koji čine našu, ne tako veliku i brojnu pozorišnu zajednicu, jeste činjenica koju nećemo naći u biografiji, a to je da je Milan Beli Popović bio istinski zaljubljenik u teatar, čovjek koji je srcem pripadao pozorištu i koji je ovo pozorište smatrao svojom kućom – istakla je Kralj.

Foto: Duško Miljanić

I nakon završetka svog radnog angažmana u Crnogorskom narodnom pozorištu, Milan Beli Popović je bio stalno prisutan, do svojih posljednjih dana; i tome svjedoče ne samo njegovi saradnici i kolege, već i sve one generacije koje su svoj profesionalni život započele u ovom pozorištu mnogo kasnije, dodala je.
– Na svakoj predstavi, premijeri, gostovanju, u razgovorima, debatama, promocijama, jednom riječju na svim važnim pozorišnim događajima… uvijek smo očekivali njegov dolazak i njegovo aktivno učešće; komentare, sugestije, ideje, sjećanja, sve ono što je crpio iz svog iskustva, iz svog znanja, i što je najvažnije, koje je uvijek izricao sa najboljom i najiskrenijom namjerom. Zato ovo jeste mjesto sa kojeg danas u ime svih onih koji čine CNP odajemo duboko poštovanje i zahvalnost ne samo predanom kulturnom radniku, ne samo bivšem direktoru, već prije svega izuzetnom pozorišnom čovjeku, Milanu Belom Popoviću – rekla jeKralj.

Foto: Duško Miljanić

Reditelj Blagota Eraković govorio je o životu i radu Milana Belog Popovića.
– Milan Beli Popović bio je ugledna ličnost u gradu, iz poznate intelektualne porodice Popovića. Bio je čovjek izuzetnih vrlina, od kojih se možda najviše isticala njegova sposobnost da na specifičan način pristupi ljudima – Milan je uvijek nalazio najbolji način da rediteljima, glumcima, piscima, koji su po prirodi sujetni, ukaže na neke primjedbe i da im tako pomogne. Obožavao je teatar. Najljepše godine svog života i rada proveo je u Crnogorskom narodnom pozorištu koje je smatrao svojim drugim domom. Gdje god da je radio, uvijek bi prije ili poslije posla dolazio u pozorište. Kasnije je i pisao o pozorištu, objavljivao tekstove u dnevnim novinama, a objavio je i knjigu ,,Dramski spisi” o glumcu Petru Vujoviću – istakao je Eraković.