DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Urušilo se deset kuća, ,,za minut je ostao samo krov u vazduhu”

foto: Edina Zuko/PIXSELL

Prema informacijama vatrogasaca iz Hrvatske Kostajnice, urušilo se deset kuća. Bez kuće je ostala i četvoročlana porodica Marjanović. Perica Marjanović se spašavao skokom s balkona.

– Petnaest minuta prije rušenja štemali smo stepenice jer smo vidjeli da ih pritišću, da ih otpustimo. Vidjeli smo pukotine na putu prije toga, vidjeli da se događa nešto. Onda je doletio komšija i rekao da je bio na brdu i da je tamo katastrofa. I krenuo sam s bratom Ognjenom spašavati što se spasiti može, uzeo sam neke gluposti, diplomu i kompjuter kad se počelo rušiti. Čujem majku kako nas doziva, ali ne mogu do vrata i skočim s balkona, potrčim, okrenem se i vidim samo prašinu – rekao je Perica za ,,Večernji list”.

Majka Ljilja kaže kako to područje nije podložno klizanju tla.

– U 58 mojih godina nije bilo naznaka nikakvih. Kuće su se sada rušile kao kula od karata. Ne znam da li će se više moći tu ikada živjeti uopšte. Ja sam utrčala u kuću, uzela dokumenta i novac iz ladice. Vikala sam, zvala djecu, sin je skakao. Da je to bilo noću mi bi ostali zatrpani – govori Ljilja Marjanović.

Sve je počelo odjednom. Trešti, puca sve okolo, ide zemlja, al’ ne idu kuće. Kad pođoše i kuće ići. Za minut nam je ostao samo krov u vazduhu – rekla je 73-godišnja Refika Hamzagić, kojoj je klizište u Hrvatskoj Kostajnici u utorak uništilo kuću.

Klizište se aktiviralo oko 14 sati u Ulici Stari put, i u samo nekoliko minuta uništilo desetak porodičnih kuća i propratne objekte. Ljudi su bježali, spašavali živu glavu i sreća u nesreći je da ih je tek nekoliko zadobilo lakše povrede. HGSS je u minutima nakon rušenja prvih kuća izvukao nekoliko starijih osoba iz objekata.

 

– Srećom, prema prvim informacijama koje smo dobili od Hrvatske gorske službe spašavanja, Hitne medicinske pomoći, od gradonačelnika i susjeda, u ovom trenutku se čini da nema ljudskih žrtava ni ozbiljnijih povreda – rekao je predsjednik Vlade i istakao da će se ljudima osigurati smještaj i pomoći im u rekonstrukciji kuća.

Dodao je da se čini da su glavni uzroci odrona velike količine snijega koje je proteklih dana pale u Hrvatskoj Kostajnici, a njegovim brzim otapanjem došlo je do poremećaja i velikoga klizišta.

– Hrvatska Vlada će u saradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja vanredne okolnosti – zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

 

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podsjetio je da je juče na području Karlovačke županije bilo angažovano stotinu pripadnika, dodajući da je danas u Sisačko-moslavačkoj županiji takođe angažovano stotinu pripadnika Oružanih snaga, u Letovaniću 50, Petrinji 30 i u Hrvatskoj Kostajnici 20, te 15 pripadnika u Karlovačkoj županiji na području Logorišta.

Plenković, Krstičević i Ćorić obišli su nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave i samouprave klizišta u Hrvatskoj Kostajnici koja su se aktivirala i u kojima je oštećeno desetak kuća.

– Kao u filmu nestalo je nekoliko, kuća, ceste, dva auta HEP-a koji su jutros došli da poprave vodove – kazao je Plenković.

Vodostaji rijeka i dalje nezaustavljivo rastu, a najteža je situacija na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice. Zbog izlijevanja Une u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplave.

Vodostaj Kupe na sisačkom području takođe je u porastu. Vrhunac vodenog talasa očekuje se za 24 sata.

Izvor: 24sata.hr