ART PREPORUKA

OSKAR: Najbolji režiser je Giljermo del Toro, a film ,,The Shape of water”

Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Nagrade Oskar uručene su rano jutros po našem vremenu 90. put.
Najbolji film je ,,The shape of water”. Oskara za najboljeg režisera dobio je Giljermo del Toro za ,,The shape of water”.
– Ja sam imigrant kao Alfonso Kuaron i Alehandro Gonzales Injaritu, moji zemljaci, kao Gael Garsija Bernal, kao Salma Hajek, kao mnogi od vas. Najveća stvar koju pravi naša filmska industrija jeste brisanje linija u pijesku. Trebalo bi da nastavimo to da radimo dok svijet pokušava da te linije produbi – poručio je Del Toro.

Oskara za najbolju produkciju dobili su Pol Denam Osterberi, Šejn Vio i Džef Melvin za ,,Shape of water”. Najbolju orginalnu muziku napisao je Aleksandar Despla, takođe za ,,The shape of water”.
Oskara za najboljeg glavnog glumca uručile su Džejn Fonda i Helen Miren Geriju Oldmanu za briljantnu ulogu Vinstona Čerčila u ostvarenju ,,Darkest Hour”.
– Filmovi, takva im je moć, zaposjeli su mladića iz južnog Londona i podarili mu san. Džo Rajt – bilo nam je potrebno 20 godina da zajedno radimo, ali vrijedjelo je. Zahvalio bih majci koja je starija od Oskara, uskoro će napuniti 99 godina. Hvala ti. I stavi čajnik, donosim ti Oskara – rekao je Oldman.
Priznanje za najbolju šminku i frizuru pripalo je Kazuhiru Sudžiju, Dejvidu Malinovskom i Lusi Sibik za ,,The Darkest Hour”. Zahvalili su Gariju Oldmanu i istakli da je bila posebna čast raditi s njim.
Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu dobila je Frensis Mekdormand za izvanrednu ulogu u ,,Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.
– Dame i gospodo, inkluzija je važna – poručila je Mekdormand.

Oskara za montažu zvuka dobili su Ričard King i Aleks Gibson za ostvarenje ,,Dunkirk”, a za miks zvuka bili su to Greg Landaker, Geri Rizo i Mark Vajngarten, takođe za ,,Dunkirk”. ,,Dunkirk” je dobio nagradu i za najbolju montažu (Li Smit).
Prvi Oskar sinoć uručila je Vajola Dejvis Semu Rokvelu za najbolju sporednu ulogu u ostvarenju ,,Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.
– Kada mi je bilo osam, pozvan sam u kancelariju kod direktora. Tamo je bio otac. Rekao mi je: ,,Moramo da idemo, riječ je o babi”. Ušli smo u auto i pitao sam ga: ,,Što se desilo babi?” Rekao mi je: ,,Ništa, idemo u bioskop.” Ljubav mojih majke i oca prema filmu prenijela se na mene. Hvala vam – kazao je Rokvel, uz zahvalnost cijeloj ekipi filma, ostalim nominovanima za koje je istakao da su mu inspiraciju, Filipu Simoru Hofmanu i partnerki Lesli Bib kojoj je poručio: ,,Ti si ta koja pali moj plamen.”
Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala je Alison Džejni za rolu u ostvarenju ,,I, Tonya”.
Najbolji dugometražni animirani film je ,,Coco”. Najbolja originalna pjesma je ,,Remeber me” za film ,,Coco”.
Oskara za najbolje vizuelne efekte dobili su Džon Nelson, Gerd Nefcer, Pol Lambert i Ričard R. Huver za ,,Blade Runner 2049”. Najbolji direktor fotografije je Rodžer Dikins, takođe za ,,Blade Runner 2049”.
Nagradu za najbolji kostim osvojio je Mark Bridžis za ,,Phantom thread”.
Najbolji dugometražni dokumentarni film je ,,Icarus” Brajana Fogela i Dena Kogana kojima je ovo bila prva nominacija, dok je najbolji kratki dokumentarac ,,Heaven is a Traffic Jam on the 405” Frenka Stifela. Najbolji kratki film je ,,The Silent Child” Krisa Overtona i Rejčel Šenton.
Rita Moreno uručila je nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja, a dobio ga je Sebastijan Lelio za ,,A fantastic woman” (Čile).
Košarkaš Kobi Brajant u svojoj vitrini od sinoć ima i Oskara za najbolji kratki animirani film ,,Dear Basketball”.
Priznanje za najbolji adaptirani scenario dobio je Džejms Ajvori za ,,Call me by your name”. Ovo je dočekano ustajanjem, uz aplauz, svih u sali.
U kategoriji za najbolji originalni scenario Oskara je dobio Džordan Pil za ,,Get out”.


Ceremonija je počela originalno. Voditelj, komičar Džimi Kimel, ,,vratio” se u davna vremena, pa je počeo vođenje dodjele u crno-bijeloj tehnici.
Divan gest bio je i kada je Kimel objasnio da se u bioskopu preko puta ,,Dolbi teatra” nalazi grupa ljudi koja misle da su pozvani na pretpremijeru izvjesnog filma. Kimel je potom pozvao glumce i režisere koji to žele da mu se pridruže i odu da ih iznenade. U toj grupi bili su Mark Hamil, Emili Blant, Gal Gado, Giljermo del Toro, Lupita Niongo, Margo Robi i drugi. Došli su sa slatkišima. Uslijedio je vrisak. Ovo je bio znak zahvalnosti svima koji idu u bioskope.
Frontmen sastava ,,Pearl Jam” Edi Veder otpjevao je numeru Toma Petija ,,Room at the Top of the World” u dijelu ,,In memoriam” u znak sjećanja na sve filmske radnike bez kojih je Holivud ostao u godini koja je za nama.
B.R.