ART PREPORUKA

VANVREMENSKA PRIČA: Spot za evrovizijsku pjesmu ,,Inje”

Spot za evrovizijsku pjesmu Vanje Radovanovića ,,Inje” predstavljen je na RTCG. Za razliku od ranijih, koji su najčešće imali klasični turistički karakter, ovaj video, prema riječima režisera Gojka Berkuljana, našu zemlju predstaviće u drugačijem, bajkovitom svjetlu, kroz viktorijanske kostime i vanvremensku priču koja se naslanja na ambijent pobjedničke pjesme ,,Montevizije”.

Neobična ljubavna priča smještena u malo drugačiji crnogorski ambijent, koji nije pretjerano eksploatisan kostimografski je ispraćena u cjelini. I formom i koloritom. Stilski, kostimi se oslanjaju na prošlost, ali imaju i elemente modernog.

Kostimograf je bila naša poznata dizajnerka Slobodanka Seka Martinović koja kaže da je nakon čitanja scenarija i dogovora sa režiserom znala da očekuje ,,drugačiju priču sa neuobičajenim elementima i efektima koje  kostim u svakom segmentu treba da podrži”.

-Odslušala sam kompoziciju više puta, osjetila je i uradila skice koje su korespondirale  sa pjesmom i sa onim što je Berkuljan vizuelizirajući je želio da naglasi. Vrijeme za realizaciju ideje  bilo nevjerovatno kratko. Od nabavke materijala do početka snimanja imala sam samo pet dana, što znači da je izazov bio veći i odgovornost i za mene i za moj tim. Za ženski lik koristila sam luksuzne materijale, slojeve voala i muslina u  nijansama leda i magle i sivo srebrnastu čipku koja asocira na inje sa pratećim ogrtačem, dok je kostim Vanje Radovanovića bio u harmonizovanim tonovima: antracit sivi pliš sa ukrasnim elementima starog srebra-kazala je Martinović.

Iako su, dodaje,  pomenuti kostimi bili jako zahtjevni za izradu tehnički, a i zbog obilja ručnog rada, poseban izazov mi je bio  kostim za lik Sudbine na šahovskoj tabli. Svedena haljina sa akcentovanim, izrazito dugačkim rukavima od tkanine sa dezenom kamena i prekrivenim licem izgledala je poput skulpture.Poenta je bila upravo u toj skulpturalnoj kompoziciji sa predimenzioniranim šahovskim figurama koju je talentovani Berkuljan “vidio”prije svih nas,a mi tek na snimanju.

Slobodanka Seka Martinović kaže da je na snimanju dobila samo čestitke i da to ističe kao potvrdu od kolike je važnosti slično razmišljanje i podudaranje umjetničkih senzibiliteta.

-Režiser sa jasnom vizijom, ekipa sjajna i predana, dani snimanja naporni, ali puni zadovoljstva,Vanja Radovanović divan za saradnju, a spot “Inje” pomjera  granice  i novi je standard u produkciji ovog žanra.

Spot je sniman u Kotoru, Starom Baru, Valdanosu, na Cetinju i u studiju RTCG.

Podsjetimo, autor teksta i muzike za ,,Inje” je Vanja Radovanović, dok su  aranžman radili Božidar Martinović i Dušan Alagić.

Radovanović će Crnu Goru sa pjesmom ,,Inje” predstaviti 10. maja na ,,Pjesmi Evrovizije” u Lisabonu.
Mn.M.

Foto: RTCG