ART PREPORUKA

CNP: ,,Inspekcija” na Velikoj sceni

U subotu, 3. marta u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće izvedena predstava „Inspekcija“ Stevana koprivice u režiji Gorana Bulajiću, u produkciji Nikšićkog pozorišta.

U predstavi igraju: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljevič, Jovan krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Scenografiju i fotografiju radila je Anka gardašević, kostimografiju Jelena Đukanović a muziku Dino Kapetanović.

– „Inspekcija“ je komedijski ogled koji se, naizgled, bavi uzročno – poslijedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljavanih motiva naše svagdašnjice. Kad ne znamo što ćemo, kada tražimo alibije za nezadovoljstva, muke, neslaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma. Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji, sve sa malo prevare i opsene. Nakana mi je bila da tim receptom relaksiram ono što nas boli, da pronadjem katarzu kroz smijeh. Međutim, kako je pisanje odmicalo, a pogotovo po uvidu u ishode rediteljskog čitanja Gorana Bulajića, postalo je jasno da je relaksacija vrlo relativna, a katarza je ionako u domenu publike a ne pisca. Ova priča o jednom „sličnom nama“ koga gnječe drugi, takođe „slični nama“, smještena na moru a pritisnuta planinama, funkcionisaće po zakonima gorke komedije, koja će da meandrira izmedju vanile i pelina, a na svakom od nas pojedinačno je kakav će ukus da nam ostane na nepcima – kaže Stevan Koprivica.