ART ART_IZDVOJENO

MART U KIC-u: Proljećna art rapsodija

 

Kulturno-informativni centar ,,Budo Tomović” prirediće tradicionalno i tokom marta oko tridesetak raznovrsnih i kvalitetnih umjetničkih programa.
Proljećnu art rapsodiju u muzičkom segmentu otvoriće splitska klapa ,,Kontra” u petak, 2. marta, a potom tradicionalno povodom 8. marta priređujemo nesvakidašnje koncertno veče ,,Kompozitorke iz sjenke IV”. Ove godine na repertoaru su djela kamerne muzike: Melani Bonis, Fani Hensel Mendelson, Ejmi Bič i Klare Šuman u izvođenju gudačkog kvarteta ,,Vollmond” i ,,Doclea”, Žane Lekić, Marije Đuranović, Nataše Popović, Vujadina Krivokapića i Bojana Martinovića, saopšteno je iz KIC-a.
Kamernu muziku romantičarskog kompozitora Roberta Šumana klavirski kvintet ,,Stretto” izvešće 16. marta, a mladi gitarista Miloš Pavićević predstaviće se 14. marta.
Poznati rok muzičar i bivši član kultnog satava Block Out Nikola Vranjković sa bendom promovisaće premijerno u Crnoj Gori novi album ,,Veronautika” 19. marta. Zbog velikog interesovanja publike KIC POP HOR prirediće još dva koncerta partizanskih pjesama ,,Bez dileme – antifašizam” 29. i 30. marta.


– Sa podgoričkim umjetnicima bićemo domaćini Prvog festivala crnogorske narodne pjesme ,,Stare note – novi zvuci” i to 28. marta, a oko 20 mladih interpretatora izvešće poznate narodne pjesme. Za građane Podgorice i sve zainteresovane od 7. do 31. marta organizovaćemo četvrti besplatan kurs „Crnogorsko oro“. U saradnji sa brojnim partnerima i ambasadom SAD, omogućićemo publici da upozna grupu Fly Dance koja će plesni spektakl pun zabave i mladalačke energije prirediti 18. marta na velikoj sceni. U melodijama i folklornim igrama članova udruženja iz Ankare uživaćemo 21. marta, a veče sevdaha biće održano 23. marta – najavljuju iz KIC-a.
Dan Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić” biće obilježen koncertom 20. marta, a učenici i profesori istoimene škole 12. marta prirediće i koncert italijanske muzike.
Filmski program biće u znaku revije posvećene glumici sa najviše nominacija za Oskar u istoriji filmske industrije – Meril Strip. Na njenu uspješnu karijeru podsjetiće nas filmovi: 5. mart – „Sofijin izbor“ (1982), 6. mart – „Žena francuskog poručnika“ (1981), 7. mart – „Plač u tami“ (1988) i 8. mart – „Moja Afrika“ (1985).


Od 15. do 17. marta KIC će biti domaćin belgijskog filmskog festivala „Eurovideo“ koji se prvi put održava u Crnoj Gori. Riječ je o festivalu takmičarskog karaktera u okviru kojeg će osim kratkih filmova iz cijele Evrope biće prikazana i ostvarenja mladih crnogorskih filmskih stvaralaca.
Dramski program nastaviće da afirmiše pozorišnu kulturu kroz predstavljanje različitih teatarskih formi, pa već 1. marta publika će moći da pogleda reprizu DODEST-ove monodrame „Pijanista“ Sejfa Seferovića. Za najmlađe na velikoj sceni 15. marta organizovaćemo premijeru predstave „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ u izvođenju Ivone Čović Jaćimović i Žane Gardašević Bulatović, kažu iz KIC-a.
Uspješnu međuinstitucionalnu saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada nastaviće ove godine i to organizovanjem izložbe fotografija i promocijom monografije ,,20 godina u jednoj sekundi” autora Darka Dozeta (23.marta).
Rotary Internacional 9. marta obilježiće 113 godina od osnivanja i 20 godina postojanja Rotary kluba u Crnoj Gori, svečanim koncertom KIC POP HORA.
Da je KIC zaista srce kulture grada i mjesto intenzivne razmjene duhovnih i umjetničkih vrijednosti potvrđuje i podatak da je tokom februara naše programe pratilo blizu šest hiljada posjetilaca. Nastavljamo istim tempom i u martu, poručuju iz KIC-a.
Učesnici današnjeg PRESS-a bili su direktorica Snežanu Burzan i urednici KIC-programa Maja Popović (muzički) i Miodrag Miško Popović (filmski).
Većina KIC programa i u martu je besplatna. Ulaznice za koncert Nikole Vranjkovića i benda po cijeni od 10 eura mogu se kupiti na KIC-biletrarnici (9 – 20h) od 1. marta. Besplatne ulaznice za koncert klape Kontra, možete od danas (27. februar) podići na biletarnici.