DRUŠTVO PREPORUKA

INSTITUT YUNUS EMRE PROMOVISAO LJETNJU ŠKOLU TURSKOG JEZIKA: Prilika za sticanje novih iskustava i sklapanje prijateljstava

Na Fakultetu političkih nauka danas je predstavljena Ljetnja škola turskog jezika u organizaciji Instituta Yunus Emre.

Institut Yunus Emre od 2010. godine pa do danas, svake godine poziva učenike Instituta da kroz program Ljetnje škole uče turski u Republici Turskoj i da se putem tog programa bliže upoznaju sa tom zemljom.

Fakultet političkih nauka i Institut Yunus Emre imaju uspješnu dugogodišnju saradnju i značaj uspješne saradnje istakao je i prodekan za Međunarodne odnose na FPN-u, Ivan Vuković.

-Sa ambasadom Republike Turske u Crnoj Gori i sa Institutom veže nas duga, uspješna i sadržajna saradnja. U predhodnom periodu ostvarili smo mnogobrojne zajedničke aktivnosti i vrlo često imali prezentacije različitih programa. Već dvije godine organizujemo kurs turskog jezika i na to smo jako ponosni. Za naredni period u pripremi je organizacija naučne konferencije koja bi trebala da bude u aprilu na Fakultetu političkih nauka i koja će se baviti kulturnom diplomatijom Turske u svijetu. Naša profesionalna saradnja u proteklom periodu prerasla je u iskren i prijateljski odnos i imamo namjeru i želju da se to nastavi, a mislim da je današnja prezentacija Ljetnje škole još jedan važan korak u tom smjeru – kazao je on.

Vuković je istakao i želju da se u budućnosti poveća broj studenata FPN-a na turskim univerzitetima i da Ljetnja škola predstavlja dobar osnov i način da se studenti, učeći turski jezik, pripreme za to.

Zamjenik ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Bleda Kačar kazao da je da su počasni ambasadori zemalja oni koji sklapaju prijateljstva i na taj način predstavljaju zemlju.

-Moja želja je da svi vi koji odete u Tursku, sklopite prijateljstva sa Turcima i kasnije ostanete u kontaktu, da to ne bude samo jedno kratko poznanstvo. Sada je drugačije vrijeme i ti kontakti se lakše održavaju. Svako vaše prijateljstvo sa nekim iz Turske je jedan svojevrstan most, pa hajde da napravimo hiljadu mostova između dvije zemlje. Mi organizujemo ovaj program u gradovima širom Turske, svi troškovi su obezbjeđeni i zbog toga nam je posebno drago. Dakle, tokom 30 dana trajanja kursa, sve je na nama, a ono što želimo od vas je da sklapate prijateljstva – objasnio je on.

Zamjenik ambasadora je izrazio i želju da nauči naš jezik te da u Crnoj Gori vidi sve više turskih investitora i studenata. Ujedno je i kolegama, koji će ljeto provesti u Turskoj, poželio lijep provod.

V.d. direktora Instituta Yunus Emre Džan Guraj objasnio je da mladi ljudi, osim prilike da uče turski jezik, imaju šansu da upoznaju druge studente iz svih zemalja svijeta.

–Institut Yunus Emre od 2010. organizuje program Ljetnje škole turskog jezika sa ciljem da predstavi turski jezik i kulturu nacijama širom svijeta. Ove godine se organizuje osma Ljetnja škola turskog jezika u periodu od 16. jula do 12. avgusta. Program će biti organizovan u 28 gradova širom Turske, a sve troškove snosi Institut Yunus Emre – objasnio je on.

Koordinatorka Instituta Eda Polat je, takođe, kazala da je njihova želja da se ljudi širom svijeta upoznaju sa Turskom, njenim jezikom, običajima i kulturom.

-Studenti imaju mogućnost da i u praksi isprobaju sve ono što su naučili na časovima. Prošle godine se u program Ljetnje škole uključilo 110 studenata iz 50 zemalja širom svijeta. Ove godine taj program će se organizovati u periodu od 16. jula do 12. avgusta i sva nastava koja se organizuje tokom trajanja ovog programa je na turskom iz razloga da bi vježbali sve ono što su naučili na časovima. Radi se o intenzivnom programu učenja i na nedjeljnom nivou održava se 20 časova. Osim časova turskog, program je obogaćen i različitim izletima i kulturnim sadržajima. Studenti se upoznaju i sa atraktivnim turističkim destinacijama i kulturno-istorijskim znamenitostima. Na kraju programa, svim polaznicima dodjeljuje se sertifikat o učešću u Ljetnjoj školi. Ovaj program se organizuje zahvaljujući doprinosu univerziteta širom Turske, čak 21 univerzitet učestvuje u ovoj organizaciji. Na kraju ovog programa, svi studenti se okupljaju u Istanbulu gdje se održava završna ceremonija – kazala je ona i dodala da se prijave vrše online, na adresi turkceyazokulu.com.

-Uslovi su da studenti ranije nijesu učestvovali u Ljetnjoj školi, da imaju sertifikat A1 iz turskog jezika i da imaju između 18 i 35 godina. Prijave su počele 19. februara i trajaće do 9.marta – objasnila je ona.

Studenti su, takođe, podijeli svoja iskustva iz Turske i istakli da je Ljetnja škola za njih bila itekako značajna.

Denis Bekić je kazao da mu je Ljetnja škola u Turskoj jedno od najljepših iskustava u životu.

– Bio sam u Bursi, jednom od najljepših mjesta u Turskoj i tu sam imao priliku da upoznam staru Osmansku kulturu. Ono što mi se naročito dopalo je svakako obilazak turističkih i kulturnih znamenitosti kao i kulturna raznolikost, odnosno prilika da upoznam studente iz čitavog svijeta i steknem prijateljstva koja i danas održavam – istakao je on.

I njegova koleginica Dida Methadžović je ljeto provela u Bursi.

-To je bilo neprocjenjivo i važno iskustvo, a smatram da je mnogo bitno i za mlade studente. Upoznala sam ljude iz svih krajeva svijeta i to je ono što ovo iskustvo čini toliko posebnim, dakle osim turske kulture imate priliku da upoznate i mnoge druge kulture – kazala je ona.

Irena Femić studentkinja četvrte godine na FPN-u je prošle godine završila A1 nivo, a potom mjesec provela u Ankari usavršavajući turski jezik.

-Jako sam zadovoljna kursom i prilikom koja mi se pružila. Smatram da su jezici jako važni, a naročito za moj studijski smjer – Međunarodni odnosi i upravo je to bio jedan od razloga zašto sam počela da učim jezik – kazala je Irena.

I njena koleginica Milena Tajić već drugu godinu pohađa kurs turskog.

-Nažalost, još nijesam bila u Turskoj ali mi je to velika želja. Ovo je jedinstvena prilika za studente FPN-a, naročito što imaju i šansu da besplatno provedu mjesec u Ljetnjoj školi u Turskoj – zaključuje ona.

M.L.

Foto: B. Šekularac