DRUŠTVO PREPORUKA

NOVI SERVIS GLAVNOG GRADA: Od 1. marta uvode se personalni asistenti za lica sa invaliditetom

Foto: disabilityhorizons.com

Novi socijalni servis Glavnog grada – Podgorica, Personalni asistenti za lica sa invaliditetom, startovaće od 1. marta.

Glavni grad i Sekretarijat za rad, mlade i socijalno staranje realizuju ovaj projekat, za čiju namjenu su opredijelili za ovu godinu 25.000 eura, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore. Ovaj servis je namijenjen osobama sa invaliditetom, koji će biti i kreatori realizacije procesa. Ovo je peti socijalni servis osnovan u mandatu ove uprave. Intencija grada je bila da obezbijedi neophodna sredstva za realizaciju servisa i monitoring kroz svoje nadležne organe a da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju oni na koje se servis odnosi, jer će se na taj način obezbijediti najbolji kvalitet u njegovoj realizaciji, navodi se u saopštenju PG Biroa.

U tom smislu, do sada su održana dva sastanka sa predstavnicima udruženja lica sa invaliditetom koja participiraju u Savjetu za pitanja lica sa invaliditetom, u cilju što efikasnijeg i svrsishodnijeg funkcionisanja ovog socijalnog servisa i definisanja koncepta servisa personalnih asistenata kako bi zajedno došli do optimalnog rješenja i bili potpuno spremni za adekvatno sprovođenje ovog socijalnog servisa.

Kroz ovaj servis je obezbijeđeno pet personalnih asistenata. Očekivanja su da će ovaj projekat inspirisati i druge da uzmu učešća u njegovoj realizaciji, posebno kompanije da kroz društveno odgovorno poslovanje nađu načina da finansiraju još asistenata.

Predstavnici udruženja koji participiraju u Savjetu ocijenili su ovaj korak kao dobar, navodeći da je pitanje personalnih asistenata jedno od najvažnijih za osobe sa invaliditetom.