DRUŠTVO PREPORUKA

HRAPOVIĆ: Vakcinisano 70 odsto djece

U Crnoj Gori je vakcionisano 70 odsto djece, što je za 14 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, ocjenjujući da je, za visok obuhvat vakcinacije, odgovornost na roditeljima i na zdravstvenim radnicima.

Hrapović je na ministarskoj konferenciji, koju su oragnizovali Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu (SZO) i Ministarstvo zdravlja, kazao da se imunizacijom spašavaju životi i zbog toga je, kako je rekao, cilj „da dopremo do svakoga pojedinca kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacije“.
– Odgovornost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i daju im releventne i na dokazima zasnovane informacije, jer će bolest naći put do populacije koja nije zaštićena vakcionom – ocijenio je Hrapović.
Crna Gora je, kako je podsjetio, imala izuzetno visok obuhvat vakcinacije, sve do 2014. godine, kada se, kako je pojasnio, u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece.
– Od tada su antivakcinalne poruke počele da utiču na i naše roditelje, koji često i bezrazložno odlažu i izbjegavaju vakcinaciju, nesvjesni da će na taj način oni biti ti koji će ugroziti zdravlje svoje, ali i druge djece – istakao je Hrapović.
Prema njegovim riječima, obuhvat vakcinisane djece 2014. godine je iznosio 87 odsto, da bi već 2015. godine znatno pao i iznosio 65 odsto.
– A pad se nastavlja i sljedeće 2016. godine, kada iznosi svega 46,5 odsto vakcinisane djece. Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom, preduzeli smo niz konkretnih koraka, kako bismo preduprijedili fatalne posljedice sa kojima se susreće cijela Evropa – rekao je Hrapović.
U cilju povećanja obuhvata vakcinacije, kako je kazao, organizovana je jaka medijska kampanja, intenzivirani razgovori sa roditelja i organizovane vanredne vakcinacije.
– Tako je od oktobra prošle godine, kada je obuhvat vakcinisane djece iznosio 56,6 odsto porastao za 14 odsto i na današnji dan iznosi 70 odsto – naveo je Hrapović.
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović kazao je da se zahvaljujući vakcinaciji svake godine sačuva od dva do tri miliona života i samo se vakcinaciji, kako je rekao, može zahvaliti na smanjivanju globalnog obolijevanja i unapređenju zdravlja djece.
– Činjenice su nesporne, vakcinacija je jednostavno najbolja od svih intervencija, koje danas imamo na raspolaganju. Ipak, raspoloživi epidemiološki podaci su alarm za sve nas i podsjećaju nas da posao nije do kraja završen – istakao je Simović.
Podaci SZO, kako je rekao, upućuju da se i dalje dešavaju epidemije u regionu Evrope.
– Čak i onda kada se registruje i sasvim mali broj slučajeva moramo prihvatiti činjenicu da je to znak slabosti zdravstvenog sistema i naše nemoći da u potpunosti zaustavimo širenje preventabilnih bolesti – ocijenio je Simović.
Prema njegovim riječima, hospitalizacije i smrtni ishodi usljed malih boginja, difterije ili velikog kašlja su moralno nedopustivi.
– Imamo kapacitete, resurse, političku volju i duh saradnje da zaustavimo svi zajedno ovu pojavu – naveo je Simović.
On je podsjetio da se, usvajanjem Agende održivog razvoja do 2030. godine, Vlada Crne Gore obavezala da će posebnu pažnju poklanjati vakcinaciji i sprovođenju programa imunizacije.
– Globalni izazovi zahtjevaju globalne odgovore i zato je od suštinskog značaja da svi damo svoj doprinos u pronalaženju i realizaciji tih odgovora. Vjerujem da će ove ministarstve konsultacije doprinijeti jačanju ukupne stručne, društvene i političke podrške stavu SZO, da vakcinacija spašava živote, jer zdravlje i životi ljudi, a pogotovo djece, apsolutni su prioritet svih nas – poručio je Simović.
Regionalna direktorka za Evropu SZO, Zsuzsanna Jakob, ocijenila je da je ostvaren veliki napredak u povećanju snage i otpornosti programa imunizacije.
– U zemljama u Jugoistočnoj Evropi suočavamo se da mnogobrojim izazovima koji su slični i oni jednostavno sprečavaju napredak i unutar vaših zemalja i šire. Jačanjem jednakosti u iminuzaciji moramo da radimo jače i bolje da obezbijedimo da nijedan čovjek, nijedno dijete, nijedna zajednica, nijedna zemlja nisu izostavljeni – kazala je Jakob.
Ona smatra da je zajedničkim radom moguće postići da svaka porodica i svaka osoba bude zaštićena od bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinama.

Izvor i foto: PR Centar