DRUŠTVO PREPORUKA

APEL: Pomozimo Valentini da dobije životnu bitku

Valentina Šćekić, majka troje male djece od 14, 10 i 8 godina, bori se sa teškom bolešću i odlučila se na ovaj vid apela kako bi joj ljudi dobre volje pomogli da sakupi neophodni novac za transplantaciju bubrega.

-Prije pet godina mi je ustanovljena bubrežna insuficijencija, suše mi se oba bubrega, mala su na ultrazvuku, desni uopšte ne radi, a lijevi koliko može kada mi je kreatinin hiljadu i nešto… Valjda je to počelo i u trudnoću sa trećim djetetom, ali ja to nisam znala, to niko nije primijetio, to je tinjalo, dok nije počela krvna slika da mi pada, na 60 je došla pa sam i tu izgubila vrijeme kod hematologa, dok nisam došla kod doktorke Marine na odjeljenje, ona je odmah vidjela šta je u pitanju- objašnjava Valentina.

Prvi u pomoć su joj pritekli njeni najbliži, ali su rezultati pokazali da nisu kompatibilni, tako da uprkos dobroj volji, otac i majka, kao ni suprug ne mogu joj donirati bubreg.

-U međuvremenu su mi urađene fistule kad su ljekari iz Hrvatske dolazili, ovo je peta koja trenutno radi, stajale su, nismo znali šta je u pitanju. Doktorka Marina je predložila da uradim genetiku i pokazalo se da imam trombofiliju-priča Marina.

Valentina zbog bolesti ne može da radi, a ukidanjem naknada za majke sa troje i više djece ostala je bez tog izvora prihoda, tako da u porodici radi samo suprug. Za liječenje u Turskoj, odnosno za transplantaciju bubrega i operaciju trombofilije, potrebno joj je oko 60 hiljada eura. 

-Trenutno Adžibadem u Istanbulu to najbolje radi – u slučajevima poput mog, jer imam i trombofiliju, nisu samo bubrezi u pitanju-kaže Valentina.

Valentina za medicinsko osoblje u Kliničkom centru ima samo riječi hvale i napominje da rade što je u njihovoj moći, ali da se u Crnoj Gori porodice rijetko odlučuju da doniraju organe svog preminulog srodnika.

Uz pomoć supruga i roditelja brine o djeci i o kući, ali sve više osjeća tegobe, zbog čega joj je pomoć prijeko potrebna.

-Počele su kosti da me bole, mada su mi i rekli da mi slabe kosti, teže hodam, tokom noći počnu ruke da mi otiču, najviše ujutru imam mučninu, slabo jedem, noću bukvalno i ne spavam.

Ukoliko ste u mogućnosti Valentini možete pomoći uplatom na sljedeći način:

Hipotekarna banka A.D. Podgorica

Broj žiro računa: 520032000006739393

Primalac: Valentina Šćekić

Sa naznakom: „Za pomoć u liječenju“

Izvor: fosmedia.me