PREPORUKA SPORT

OTVORENE ZOI: Vujičić na čelu crnogorske delegacije, poslata poruka mira

Foto: Jamie Squire/Getty Images

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in otvorio je danas Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Olimpijski plamen upalila je klizačica na ledu Kim Juna.
– Ovo je istorijski trenutak, prve Olimpijske igre u Koreji u posljednjih 30 godina. Siguran sam da će one pružiti nadu za sve one koji u svijetu žele mir. Najvažnija stvar u životu nije pobjeda, već borba. Svi ste ovdje pobjednici i svi ćete ispisati novo poglavlje istorije – kazao je Mun Džae-in. Predsjednik MOK-a Tomas Bah istakao je da ,,ujedinjeni u svojoj različitosti, jači smo od sila koje žele da nas razdvoje”.
– Dragi sportisti, sad je red na vas. Tokom dana koji slijede svijet će na vas gledati kao na inspiraciju. Inspirisaćete ih da žive zajedno u miru i harmoniji uprkos različitostima. Inspirisaćete ih tako što ćete se takmičiti za najviše počasti olimpijskog duha izvrsnosti, poštovanja i fer-pleja – rekao je Bah.
Crnu Goru predstavljaće Eldar Salihović (18) i Jelena Vujičić (17) u alpskom i Marija Bulatović (22) u nordijskom skijanju. Zastavu je na svečanoj cerenomiji nosila Jelena Vujičić, naša najmlađa učesnica.

Prelijepe, gotovo nadrealne scene, pune simbolike, pristizale su iz Pjongčanga. Sve je, po simbolici, bilo povezano svjetlošću i ukazivanju na mir. Petoro djece u programu označavalo je pet olimpijskih krugova i elemenata – vatru, vodu, drvo, metal i zemlju. Priča je pratila njihovu potragu za mirom. Prate ih četiri čuvara mira, bijeli tigar, leptir, ptica i konj. Na kraju putovanja upaljene su svijeće i puštene golubice u želji za mirom.
Rijeka Vremena bila je simbol četiri godišnja doba. Heljdin cvijet, koji se  pojavljivao dok je  petoro djece plovilo rijekom, označavao je neuništivost. Potom petoro djece otkriva svoje želje  za budućnost. Tehnologija će služiti da pomogne ljudima. Jedno dijete izmaštalo je da bude ljekar, drugo ekspert za urbane simulacije, treće stručnjak za vještačku inteligenciju, četvrto pop zvijezda, a peto ekspert za hologram. Djeca zatim uče tajnu mira.

Foto: Jamie Squire/Getty Images

Najljepši i najemotivniji trenutak, pored izlaska predstavnika Crne Gore, bio je i ulazak u stadion Sjeverne i Južne Koreje pod jednom zastavom što je potvrdilo olimpijske vrijednosti i duh, ali i to da je bar na jedan dan cijeli svijet bio ujedinjen u miru, radosti i ljubavi.
Samo nekoliko sati ranije, na sastanku južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša izražena je nada da su Zimske olimpijske igre u Pjongčangu početak izgradnje globalnog mira.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images

– Predsjednik Mun je izrazio nadu da će putovanje generalnog sekretara Gutereša u Južnu Koreju promovisati ,,inkluziju i solidarnost” koje su filozofija i duh Ujedinjenih nacija, sa porukom mira Zimskih olimpijskih igara, gdje će Južna Koreja, Sjeverna Koreja i ostatak svijeta postati jedno – navodi se u saopštenju za medije južnokorejskog predsjednika.


Predivan događaj zapečaćen je pjesmom ,,Imagine” koju je napisao Džon Lenon, golubicom koja je nosila poruku za mir na Zemlji, kao i stotinu skijaša i pet bordera koji su se sa bakljama spustili niz stazu.
Na ovim ZOI takmičiće se 2.920 sportista iz 92 države svijeta.
B.R.