MAGAZIN PREPORUKA

JOŠ JEDNA TEORIJA ZAVJERE: Brod koji je angažovan da pronađe nestali avion – nestao na 80 sati

Foto: Wikipedia

Sofisticirano plovilo pod nazivom Konstruktor koje ima zadatak da otkrije šta se desilo sa avionom Malaysia Airlinesa, broj leta MH 370, nestalo je na tri dana. Konstruktoru je iz neobjašnjivih razloga sistem za praćenje misteriozno bio isključen od 31. januara, stvarajući tako nove teorije zavjere. Čudno, sistem se ponovo uključio nakon 80 sati nedokumentovanog putovanja. Razlog ovog privremenog isključenja nije poznat.

Brod Konstruktor napustio je luku u Durbanu 2. januara i započeo potragu za avionom koji je nestao na letu Peking-Kuala Lumpur, 8. marta 2014. godine sa 239 ljudi u njemu. Avion je nestao nakon što je veza sa kontrolom leta prekinuta manje od sat nakon polijetanja.

Konstruktor, koji sada traži ostatke aviona, sklopilo je ugovor sa istraživačkom kompanijom Ocean Infinity, uz odredbu da ako ništa ne nađu, ništa im neće biti ni plaćeno. Planirano je da će koristiti skeniranje sonerima, i to nakon što je uzaludna potraga australijskih, malezijskih i kineskih službi koštala 200 miliona.

Radeći za malezijsku vladu, američkoj kompaniji ponuđeno je više od 55 miliona dolara ako nađu avion za 90 dana, piše Fox News. Brod je lociran van ranije pretraženih 120 kvadratnih kilometara gdje se pretpostavlja da je avion ostao bez goriva. Potraga, najveća u istoriji, koju je vodila Australija nije dala nikakvih rezultata i prekinuta je u februaru prošle godine.

Konstruktor nije prvi koji je pretraživao taj dio okeana. Fugro Equator, Fugro Discovery i Havila Harmony već su pokušali locirati ostatke, vjerovatno, srušenog aviona. Samo su tri broda potvrdila da su našli dijelove MH370, sve na obalama Indijskog okeana.

Brod Konstruktor je nestao s radara u srijedu, uzrokujući masovne špekulacije. Neki su tvrdili da je avion nađen ali da se o tome ćuti dok ne dobiju potvrdu da će im biti plaćeno. Drugi tvrde da od Boinga 777 nije nađeno ništa pa su uzeti ostaci S.V. Inca, peruanskog transportnog broda koji je nestao na putu za Sidney prije više od 100 godina.

Ostaci broda primijećeni su i ranije, kada je brod Havila Harmony zamijenio ostatke broda s ostacima aviona. Umiješanost Konstruktora u ovo novo poglavlje bizarnog nestanka letjelice mnogima se ne sviđa, kao recimo Jeffu Wiseu, novinaru koji prati avijaciju, a koji je kritikovao potragu na svom blogu.

Činjenica da se Konstruktor preselio na drugo područje sugeriše da nijesu ništa našli. Brod je krenuo prema Perthu gdje ima rezervisan vez u Freemantleu za 8. februar. Nedovoljno informacija sa broda ne razjašnjava jesu li išta našli. Očekuje se da će brod pristati u Freemantleu da napuni gorivo prije povratka na područje portage.

Izvor: telegram.hr