PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SVIJET: Ovo je zemlja u kojoj se zbog državnih praznika najmanje radi

Foto: Chrille Rask

Ne radiš, a plaćen si – postoji li što bolje od državnih praznika za koje nam je najmilije spojiti ih s vikendom te se zaputiti nekud ili pak naprosto uživati u odmoru?, pita Express.hr.
Na prvom mjestu liste ,,srećnika” koji najviše praznuju su Šri Lanka s 25 neradnih dana – tamo se vanredno odmara čak dva puta mjesečno! Slijedi Indija s 21 danom državnih praznika, Kolumbija i Filipini s 18, Kina i Hong Kong sa 17, Tajland, Turska i Pakistan sa 16 te Japan, Argentina i Švedska s 15 državnih praznika svake godine.
Velika Britanija izuzetak
Velika Britanija je jedina država u kojoj ne postoje neradni plaćeni dani, čak ni kada su u pitanju državni praznici, ali im je to nadoknađeno na drugi način. Britanci godišnje imaju 28 dana odmora. Treba imati u vidu da broj neradnih dana varira u zavisnosti od toga na koji dan pada praznik, da li je u pitanju vikend ili radni dan, piše Express.hr.
Državni praznici u Crnoj Gori 2018.
U Crnoj Gori slavila se Nova godina 1. i 2.  januara. Zatim je proslavljen Božić 7. i 8. januara. Naredni je katolički Uskrs 1. aprila (nedjelja), pa pravoslavni Vaskrs 8. aprila (nedjelja). Praznik rada je 1. i 2. maja, Dan nezavisnosti 21. i 22. maja.  Slijedi 15. juna Ramazanski Bajram,  pa Dan državnosti 13. i 14. jula, pa 21. avgusta Kurban Bajram i 25. decembra katolički Božić.

 

Svi praznici u Crnoj Gori praznuju se dva dana, a neradni dani su i glavni vjerski praznici. Ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana. Ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan.
B.R.