ART PREPORUKA

KUSTENDORF: ,,Bronzano jaje” za Nikšićanina Nikolu Vučinića, ,,zlato” za Majasija

Glavnu nagradu, Zlatno jaje, član ovogodišnjeg žirija 11. međunarodnog filmskog i muzičkog festivala ,,Kustendorf” Peca Popović uručio je večeras palestinskom režiseru Rakanu Majasiju za film ,,Bombona” ,,koji na veoma osjetljiv način svjedoči o žudnji za životom u politički složenom svijetu”.
Srebrno jaje uručeno je za film ,,Petnaest” u režiji Sameha Alaa. Nagradu je uručio Vlastimir Sudar, istakavši da je riječ o filmu koji pokazuje kako u svijetu odraslih jedno dijete preuzima odgovornost neizvjesne budućnosti.
Nagradu Bronzano jaje za film ,,Lumpen” Nikoli Vučiniću uručio je profesor Serž Regur, koji je istakao da ostvarenje govori o stvarnosti globalnog tržišta koje život dobrog radnika svodi na beznačajnost jedne tačke.
,,Lumpen” prikazuje jednu epizodu iz života radnika nekada velike, a sada ruinirane industrije. To je priča o tranzicionom gubitniku koji pronalazi mrtvog psa lutalicu i o tome kako jedna inicijalno humana ideja može da se pretvori u nešto bizarno i tragično.
Nikola Vučinić rođen je 1991. godine u Nikšiću. Diplomu osnovnih studija stekao je na Fakultetu političkih nauka na smjeru za Međunarodne odnose. Trenutno je student druge godine na katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Vučinić je autor kratkometražnih filmova ,,Lumpen” i ,,Žeđ”, koji su prikazani na 11 festivala, osvojivši dvije nagrade.

Dobitnik ovogodišnje nagrade ,,Vilko Filač” za najbolju fotografiju je Pjotr Pavlus za film ,,Stvarno je ekstra”. Nagradu je uručio Ištvan Borbaš, koji je istakao značaj fotografije i uporedio je sa gradnjom mostova između svijetla i sijenke, režije i glume, a Vilka Filača je nazvao velikim mostograditeljem, čiji prisustvo se osjeća u svakoj slici koju je snimio.

– Pošto su sve priče ispričane, uvijek je lijepo vidjeti jednu koja govori o bolnim istinama na novi način i u novoj geografiji – istakao je član ovogodišnjeg žirija Peca Popović i uručio prvu specijalnu nagradu žirija filmu ,,Šanel” u režiji Umberta Valjeha. Druga specijalna nagrada otišla je filmu ,,Vrteška” Ruslana Bratova, za koje je žiri rekao da na neodoljiv način i sa puno humora ide već znanom stazom u kinematografiji pričajući o često bezumnoj muškosti.

Glumcu Aleksandaru Berčeku uručena je nagrada ,,Drvo života” za buduće filmove.

Prethodnih dana na ,,Kustendorfovoj” ,,Retrospektivi velikana” prikazivani su filmovi Aleksandra Berčeka, a osnivač Festivala Emir Kusturica istakao je za njega da je to jedan od rijetkih glumaca koji nisu snimili loš film.

Berček je to prokomentarisao u svom stilu.

– Nije majka grdila sina što se kockao nego što se pravdao, tako je. Ja sam pročitao da je on čovjek rekao da nema lošeg filma i ja se slažem sa njim potpuno, nema – kazao je Berček.

B.R.
Foto: Kustendorf