MAGAZIN PREPORUKA

PROGOVORILI I MANEKENI: Testino i Veber optuženi za seksualno uznemiravanje

Veber i Testino (foto: Getty)

Novi talas vijesti o seksualnom uznemiravanju promijenio je smjer i donosi imena muškaraca koji su zlostavljali muškarce. To su 63-godišnji peruanski fotograf s najvećim ordenom Britanskog Carstva Mario Testino i 71-godišnji američki modni fotograf Brus Veber. Prvog su optužila trinaestorica muških modela i fotografskih asistenata da se nedolično ponašao prema njima, a drugog je čak 15 modela prozvalo da im je zavlačio ruku u gaće. Moćna medijska kuća Konde Nast, pod čijom su kapom Vogue, Vanity Fair i GQ, obustavila je do daljega saradnju s pomenutim fotografima, a oglasila se i umjetnička direktorica i prva dama američkog Voguea Ana Vintur, inače dobra prijateljica i Testina i Vebera, izjavivši ,,da je takva vijest teška i srceparajuća”.
I kao što to uvijek biva: svi su sve znali, ali niko nije htio ni da pisne. Modeli da im zlostavljač ne uništi karijeru, modne agencije prebacile su lopticu na brendove i modne kuće ,,koje su odgovorne za angažman fotografa, pa tako i za njegovo ponašanje na snimanju”, a te im kuće uzvraćaju ,,da je dužnost agencija da se brinu i zaštite svoje modele”. I tako se taj začarani krug vrti decenijama u modnoj industiji, a modni dizajner Tom Ford, kreativni direktor Guccija u vrijeme snimanja spornih kampanja (neupućen u Testinovo ponašanje), najbolje je to prokomentarisao rečenicom: ,,Mi prodajemo seks.”

Džejson Fidel (foto: Zack Wittman for The New York Time)

– Ako si htio da radiš s Mariom, trebalo je prvo da obaviš probno snimanje potpuno go. Kada su me poslali na snimanje u Šato Marmon za Guccijevu kampanju, kolege su mi kroz smijeh govorili da kaiš držim čvrsto zategnut. Niko me od agenata nije upozorio na njegovo ponašanje, nego su samo htjeli da dobijem posao zbog kojeg bi mi karijera procvjetala – govori Džejson Fidel, model iz Guccijeve kampanje kojem se na snimanju Testino upucavao.
Loše iskustvo ima i njegov kolega iz iste kampanje Rajan Lok:

Rajan Lok, Robin Sinkler i Teron Vud (Foto: Ryan Young for The New York Times; Lam Yik Fei for The New York Times; Amanda Lucier for The New York Times)

– On je seksualni predator. Stalno se agresivno udvarao i upucavao, a na zadnjem snimanju za Gucci, zbog kojeg sam ležao u krevetu, izbacio je cijelu ekipu iz sobe, uskočio u krevet, popeo se na mene i rekao: ,,Ja sam curica, a ti dečko”, na što sam ga odgurnuo, bacio mu peškir u lice, obukao se i otišao iz sobe.
A to je samo jedan od niza neugodnih incidenata tog slavnog fotografa. I njegovi bivši asistenti, poput Huga Tilmana, danas proslavljenog umjetničkog fotografa, govore o Testinovom nedoličnom ponašanju poput pokušaja ljubljenja, dodirivanja genitalija pa čak i masturbiranja na setu.

Hugo Tilman (foto: Vincent Tullo for The New York Times)

I za Vebera, čiji rad uključuje prestižne kampanje za Calvina Kleina, Ralpha Laurena i Abercrombie&Fitch, kao i nekoliko zapaženih filmova, muški modeli, poput Bobija Rouča, svjedoče da je volio da im zavlači ruku u bokserice. Osmislio je posebne vježbe disanja za opuštanje modela koje su uključivale dodirivanje i milovanje.
Dosad se službenom izjavom, za Times, oglasio jedino Veber: – Tokom cijele karijere koristim vježbe disanja i snimio sam na hiljade golih modela, ali nikada se nisam nedolično ponašao. Te optužbe narušavaju cijelo moje životno djelo, jer uvijek sam imao poštovanja prema onima koje sam fotografisao, nikada ne bih nikoga povrijedio ili mu bio prepreka na putu do uspjeha.

Izvor: vecernji.hr