PREPORUKA SPORT

ČOVJEK KOJEM SU APLAUDIRALI I PROTIVNICI REKAO ,,ZBOGOM” FUDBALU: Ronaldinjo, hvala ti za magiju

Foto: AFP

Igrač koji je doživio ovacije na ,,Bernabeu” stadionu od strane navijača Real Madrida rekao je fudbalu ,,zbogom”. Dovoljno je reći – Ronaldinjo.
– Prestao je, okončao je karijeru. Hajde da uradimo nešto veliko i lijepo nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, vjerovatno u avgustu. Imaćemo razne događaje u Brazilu, Evropi i Aziji, pravimo dogovor i sa reprezentacijom Brazila – napisao je u kolumni za ,,O Globo” Ronaldinjov brat Roberto Asis o planovima za oproštajnu turneju.
Čovjek sa magijom u nogama osvojio je po dva puta Primeru i Super kup Španije, po jednu Ligu šampiona, Seriju A, Kopa Libertadores i Svjetsko prvenstvo. Dvaput je proglašavan najboljim igračem na svijetu. Uživanje u igri prenosio je na sve koji su gledali njegove majstorije, uživo ili ispred ,,malih” ekrana.
– Kada igrate sa njim i vidite što radi s loptom, ništa me više od njega ne iznenađuje. Uskoro će natjerati loptu da progovori – rekao je Ronaldinjov saigrač iz Barselone Eiđur Guđjonsen.
Eh, kakve bi samo ta lopta imala priče da ispriča o ovom brazilskom čarobnjaku.
Ronaldo de Asis Moreira, kako mu je pravo ime, rođen je 21. marta 1980. godine u Rio Grandeu do Sul. Majka Migelina bila je bivša prodavačica, po struci medicinska sestra, a otac Žoao radnik brodogradilišta i fudbaler u lokalnom klubu Esporte klub Kruzeiro. Žoao je pretrpio srčani napad kada je Ronaldo imao osam godina. Nakon što je Ronaldov stariji brat Roberto potpisao ugovor sa Gremio, porodica se preselila u novu kuću u bogatijem kraju Porto Alegrea, koju je Roberto dobio od Gremija da bi ostao u klubu. Robertovu karijeru okončala je povreda.

Ronaldova je fudbalska vještina počela da cvjeta rano, a nadimak Ronaldinjo je dobio jer je često bio najmlađi i najmanji igrač u klubu mladih utakmice. On je razvio interes za mali fudbal i fudbal na plaži, koji se kasnije proširio na fudbal, a prvi susret sa medijima imao je kao trinaestogodišnjak, kada je pogodio svih 23 golova za pobjedu 23-0 protiv lokalnog tima. Ronaldinjo je identifikovan kao velika buduća zvijezda na svjetskom prvenstvu u fudbalu za igrače do 17 godina 1997. godine u Egiptu, u kojem je postigao dva gola, oba iz jedanaesterca.

Danas je Roberto Ronaldinjov menadžer, dok njegova sestra, Deisi, radi kao njegov predstavnik za medije. Ronaldinjo je postao otac prvi put 25. februara 2005, sa brazilskom plesačicom Janainom Mendes. Sin je nazvan Žoao po Ronaldinjovom ocu.
Ronaldijo je u karijeri nastupao za Gremio, PSŽ, Barselonu, Milan, Flamengo, Atletiko Mineiro, Keretaro i Fluminense. Igrao je za U17, U20, U23 i A tim u brazilskoj reprezentaciji.
Ronaldinjovi idoli bili su Ronaldo, Rivelino, Maradona, Romario i Rivaldo.
– Radio sam sa velikim igračima u svoje vrijeme i sa svima u vrlo zanimljivom periodu njhove karijere, imali su tada 19 do 20 godina. Uz dužno poštovanje, nijedan nije bio ni primaći Ronaldinjo – rekao je trener Gremija Čelso Rot.


B.R.