MAGAZIN SLAJDER

ŽELJKO BEBEK U OGLEDALU: Odgovor na pitanje šta je potrebno za pravu ljubav je pjesma ,,Ako voliš ovu ženu”

Gost božićnjeg izdanja Rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu”, Željko Bebek, svih ovih godina poklanja publici ljubav kroz pjesme koje su bezvremenske. Tako su na trgu u Makarskoj sa njim na dočeku Nove godine pjevali uglas, a tako će sigurno biti i 3. februara u dubrovačkom Culture club Revelinu, zagrebačkoj ,,Ciboni” 8. marta, Gradskom vrtu u Osijeku 16. marta i splitskim Gripama 24. marta. U pitanju je turneja ,,Ono nešto naše 2018”, nazvana po istoimenom albumu koji je objavljen u septembru protekle godine.
Sa Ružicom je u ljubavi 21 godinu i ima kćerku Katarinu i sina Zvonimira. Ta ljubav, kazao je, trajaće zauvijek. Pjesmom svog života smatra ,,Ako voliš ovu ženu” sa aktuelnog albuma, koju je otpjevao sa Oliverom Dragojevićem.
Pored Ružice i djece, u njegovom srcu mjesto zauzima i muzika kojom je, čini se, bio očaran od djetinjstva i prve gitare koju mu je, prisjeća se, posuđivala susjeda.
Kaže nam da je na putovanjima uvijek volio da proba lokalne specijalitete, pa kao jedno od najdražih jela izdvaja njeguški pršut koji najradije zatraži uz čašicu ,,vranca”.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– U ovom seniorskom trenutku razmišljam samo o lijepim slikama djetinjstva, u kojem uvijek imaš onoga koji brine o svemu. A ja samo o krpenoj lopti i gitari koju je imala susjeda. Odeš u ,,granap” u nabavku, poneseš joj ceker a ona zna koliko volim gitaru pa mi ju posudi na cijelo popodne. Ljetno vrijeme je za more, plaže noću, gitara, dečki, djevojčice, pjesma, zvjezdane tople noći, i kofer uspomena na povratku kući. Školski band, pozornica, ples, lijepa mala u ćošku, osmjesi i snovi doma.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Kupio sam djevojci Kraš čokoladu, sebi rezervni komplet žica za gitaru, i prvu ratu zajma za gitaru, jednom kamataru. Probao sam tada i svoje prvo pivo.

Na čemu insistirate u poslu?

– U svakoj prilici u životu, pa tako i u poslu, nastojim biti točan, pošten i uraditi sve do detalja, kako bih se mogao nadati biti uspješan. Posebno kad je u pitanju muzika, kojom sam se uvijek htio dokazati u samom početku pred svojim društvom, a kasnije i u suradnji sa autorima pjevanjem tumačiti poruke, tako da mi ljudi vjeruju.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– ,,Mali princ” Antoan San Egziperi, mi je uvijek bila knjiga koju preporučujem a i poklanjam u posebnim prilikama. Od starih filmova volim krimiće Agate Kristi, a od novije filmske produkcije ,,Titanik”.

Koje jelo najviše volite?
– Na svojim putovanjima po svijetu uvijek sam iskušavao kuhinjske specijalitete, ali se uvijek vraćam slavonskom čobancu, ili dalmatinskom brudetu. Uz čašicu ,,vranca” najradije zatražim njeguški pršut.

Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Kada ti se po nečem svidi i odabereš ,,onu pravu” osobu, i kad se pojavi ljubav, onda se prvo i za uvijek treba znati cijeniti osobnost, davati i više nego ti se čini da možeš, ne tražiti zasluge, naći svaki dan razlog da se iznova u nju zaljubiš. Imam kao odgovor jednu moju pjesmu.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Mocarta, Fredija Merkjurija, Jesenjina, a među svim svjetskim velikanima Nikolu Teslu.

Putovanje koje pamtite?
– Teško je reći gdje se najbolje osjećaš kada si cijeli život putnik, pa ti nekako sva putovanja više znače ko povratak kući nego gdje si bio.
Pjesma Vašeg života je?
– Već sam je u razgovoru jedom najavio – ,,Ako voliš ovu ženu”.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva