MAGAZIN PREPORUKA

TV SERIJE: Dosije X ponovo na malim ekranima

Od svoje američke premijere 1993. godine pa sve do danas, televizijska serija Dosije X dostigla je status kultne, a koju je još od njenih početaka pratilo milion fanova širom svijeta.

Od saopštenja o emitovanju novih epizoda u 2018, obožavaoci širom svijeta diskutuju o mogućim raspletima šokantne završnice prethodne sezone.

Iako se činilo da će gledaoci konačno dočekati ponovni sastanak Moldera, Skali i njihovog sina Vilijama, poslednja epizoda iznenadila je sve.

Osim glavnih glumaca – Džilijan Anderson i Dejvida Duhovnija, u novim epizodama serije Dosije X ponovo će se pojaviti i Mič Piledži, kao pomoćnik direktora FBI-a Volter Skiner.

Osim njih, epizodne uloge tumačiće i zvijezde poput Anabet Giš, Robija Amela, Loren Ambrouz, Karin Konoval, Barbare Herši, Hale Džoel Osment i Vilijama B. Dejvisa, kojeg ćemo ponovo vidjeti u ulozi misterioznog “muškarca s cigaretom”.

Tokom deset sezona emitovanja, Dosije X je osvojio dva Emija za glumu, jednog za scenario i nekoliko tehničkih nagrada.

Godine 1996. Piter Bojl je osvojio Emi u kategoriji Izvanredni gostujući glumac u drami za svoje tumačenje lika u epizodi “Poslednji san Klajda Bakmena” iz treće sezone, a njegova koleginica Džilijan Anderson je 1997. osvojila nagradu u kategoriji Izvanredna glavna glumica u drami za ulogu agenta Dejne Skali.

A 1996. godine je Darin Morgan osvojio Emi u kategoriji Izvanredno samostalno dostignuće u dramskom scenariju za epizodu “Clyde Bruckman's Final Repose”. Ta epizoda je jedna od četiri visoko cijenjene epizode koje je Morgan napisao za kratko vrijeme dok je bio u scenarističkom timu.

Slogan “The Truth is Out There” (Istina je negdje tamo) obično se prikazivao na ekranu na kraju svake najavne špice.

Izvor: nedeljnik.rs