MAGAZIN PREPORUKA

NAUKA: “Čudno ponašanje” zvijezde Tabi

Foto: Screenshot Youtube

Misteriozna zvijezda KIC 8462852 ili Tabi, za koju se vjerovalo da bi mogla da bude “dom vanzemaljaca”, zapravo nema zaštitnu vanzemaljsku strukturu, pokazala su nova istraživanja.

Zvijezda otkrivena 2009. godine, udaljena 1.500 svjetlosnih godina od Zemlje, pažnju naučnika, ali i javnosti, privukla je kada je tim astronoma sa Tabetom Bodžajianom sa Jejla na čelu opisao neobične svjetlosne uzorke.

Zbog toga su neki fizičari vjerovali da je zapravo riječ o postojanju džinovskog solarnog štita koji okružuje zvijezdu, što bi značilo da su štit napravile vanzemaljske civilizacije.

Od tada naučnici pokušavaju da otkriju da li bi takva shvatanja mogla da budu istinita ili dođu do bilo kakvih drugih saznanja. Čudno ponašanje ove zvijezde i sve neobičnije tvrdnje naučnika učinila su ovaj objekat najmisterioznijom zvijezdom u univerzumu.

Sprovedeno detaljno istraživanje zapravo pokazuje da je riječ o svemirskoj prašini koja, krećući se ispred zvijezde, izaziva “čudno ponašanje”. To je zaključak jednogodišnjeg istraživanja koje su sproveli naučnici proučavajući svjetlost ove zvijezde.

Ovakav zaključak opovrgava sva dosadašnja vjerovanja o postojanju zaštitne vanzemaljske strukture.

-Uglavnom je svemirska prašina razlog zašto se svjetlost zvijezde negdje manifestuje kao mračna, a negdje kao svijetla. Novo istraživanje pokazuje da različite boje svjetlosti stvaraju različiti intenziteti. Dakle, šta god prolazi između nas i zvezde nije neprozirno, što bi se očekivalo od planete vanzemaljske megastructure – navodi Bodžajian.

Izvor: nedeljnik.rs