DOM PREPORUKA

PRAZNIČNA TRPEZA: Pikantne šnicle sa šampinjonima, majkina francuska salata i baklavice

Pikantne šnicle sa šampinjonima

Sastojci: 600 g telećeg mesa, 2 veće glavice crnog luka, 1 šargarepa, 1/2 korijena celera, 500 g šampinjona, so, biber, 1 kašičica gustina; po želji: 10o g slanine (speka), 1 dl crnog vina

Priprema:

Teleće meso isjeći na lijepe manje šnicle, začiniti po ukusu i kratko propržiti na ulju sa obje strane, izvaditi iz tiganja i odložiti na tanjir. Dodati povrće (luk, šargarepu i celer) isjeckano na sitne kockice, propržiti na tom istom ulju, pa vratiti šnicle, začiniti, sipati malo vode koliko da sve prekrije i dinstati dok meso i povrće ne omekšaju, oko 40-tak minuta.

Šampinjone isjeći na listiće, dodati mesu i povrću i sve zajedno dinstati još 20-tak minuta. Pri kraju kuvanja, razmutiti kašičicu gustina u malo hladne vode, i zgusnuti umak od povrća i mesa. Posuti sitno sjeckanim peršunovim lišćem i poslužiti uz kisjelo vrhnje, pire krompir ili pirinač.

Napomena: za pikantniji ukus, povrće se može propržiti zajedno sa kockicama slanine (oko 100 g), a na polovini kuvanja može se dodati 1 dl crnog vina, što će mesu i umaku dati finu aromu.

Majkina francuska salata

Sastojci: 5 kuvanih jaja, 2-3 šolje riže, 1 tegla majoneza, 5-6 kisjelih krastavaca, konzerva – dvije tunjevine

Sastojci su napisani ovako, možda neko voli da doda više krastavaca ili tunjevine. Uostalom, vidjećete kad probate.

Kod sastojaka je vrlo važno da nije previše sitno isjeckano, a opet ne smije biti ni prekrupno. I ne smije se puno miješati. Rižu skuvati, dobro ocijediti i dodavati sastojke. Ohladiti i uživati. Odlična je uz svinjsko pečenje.

Baklavice

Sastojci: 500 g tankih kora, 1 šolja rendanih jabuka, 1 šolja mljevenih oraha/lješnika, 1 šolja sjeckanih oraha, badema i lješnika, vanilin šećer, 1 šolja suvih šljiva, naribana korica limuna i pomorandže, rendana čokolada, par kašika prezle + ulje za premazivanje kora

Sirup: 1 kg šećera, 6 dl vode, 1 veći limun (sok) + kolutići limuna (po želji)

Priprema:

Napravite prvo sirup kako bi imao dovoljno vremena da se ohladi. Šećer sipajte u dublju šerpicu i prelijte vodom. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte sok od jednog većeg limuna i nekoliko kolutića (za dekoraciju). Sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.

Pripremite nekoliko manjih činijica (za svaki nadjev posebno), slijedi par predloga:
Jabuke narendajte i kratko dinstajte na malo ulja da omekšaju. Možete dodati 1-2 kašike šećera i malo mljevenog cimeta po ukusu. Ostavite na stranu da se prohlade.
Suve šljive prelijte kašikom ruma i ostavite malo da stoje. Zatim ih sitno isjeckajte ili sameljite u blenderu. Po želji dodajte mljevene ili sjeckane orahe.
Šolju mljevenih oraha pomešajte sa pola šolje šećera (možete dodati i kesicu vanilin šećera, te malo naribane korice limuna ili pomorandže).
Pomiješajte šolju mljevenih pečenih lješnika sa naribanom čokoladom, te naribajte koricu neprskane pomorandže.
Napravite mješavinu orašastog voća (bademi, orasi, lješnici, pistaći) i sve sitno isjeckajte. Stavite u posebnu činijicu.

Rolnice – uzmite dvije kore i poprskajte ih sa malo ulja (možete ih premazati i četkicom), pa stavite jednu koru preko druge. Na ivicu pospite malo prezle i rasporedite fil od jabuka. Sve čvrsto zavijte u rolat i prebacite u pleh za pečenje (možete napraviti i više rolata ako želite.:) Tako pripremljene rolatiće isjeckajte na manje parčiće, recimo na dužinu od 5-6 cm. Premažite ih sa malo ulja prije pečenja.

Trouglići – poprskajte jednu koru uljem (ili premažite četkicom), pa isijecite na 4 lente (možete ih presjeći još na pola ako su dugačke). Svaku traku preklopite po dužini, na jedan kraj stavite kašičicu nadjeva od suvih šljiva (ili neki drugi fil po želji) i sve preklopite više puta da biste dobili trougliće.

Pužići – odvojte 4 kore i svaku premažite sa malo ulja. Stavite dvije kore, jednu preko druge, i pospite ih mješavinom mljevenih oraha/lješnika i šećera preko cijele površine. Preko toga stavite još dvije kore i ponovo pospite orasima ili lješnicima. Zatim sve čvrsto zavijte u rolatić i isecite na manje parčiće (dužine 2-3 cm). Poređajte ih na pleh sa presječenom stranom na gore.

Korpice – isijecite 2-3 kore na manje kvadrate i svaki premažite uljem (možete ih modlicom isjeći i na krugove). U kalup za mafine stavite po 3-4 kruga/lista i pritisnite da se formira korpica tj. udubljenje u koje ćete staviti fil. Korpice možete puniti sjeckanim orašastim voćem, višnjama ili nekim drugim nadjevom po želji. Pazite, korpice se peku kraće od ostalih baklavica, a čim malo zarumene izvadite ih iz rerne i prelijte sirupom (sipajte po par kašika sirupa dok su još u kalupima).

Kocke/romboidi – u manju dublju posudu slažite naizmjenično kore i fil. Stavite 2-3 kore, svaku poprskajte sa malo ulja, pa zatim rasporedite dio fila (postupak ponovite još 3-4 puta). Prije pečenja, isecite na manje kocke ili romboide i premažite sa malo ulja.

Baklavice pecite oko 30 minuta na 200 C da blago zarumene, a zatim ih još tople prelijte hladnim sirupom (ne sve odjednom, sipajte pomalo sirupa i sačekajte da se upije). Baklavice možete odmah poslužiti ali su puno ukusnije ako ih ostavite da prenoće kako bi se lijepo natopile u sirupu.

Izvor: La cuisine creative