DRUŠTVO PREPORUKA

PLAV: Stiglo više od 700 zahtjeva za pomoć, sedam porodica napustilo domove

Više od 700 građana Plava prijavilo je štetu na svojim domovima nakon jučerašnjeg zemljotresa, kazao je za CdM predsjednik ove opštine Orhan Šahmanović. Sedam porodica je napustilo domove, a opština će otvoriti žiro-račun za pomoć ugroženima.

Šahmanović za CdM kaže da će Komisija za elementarne nepogode i Izborni štab obići svaki dom kako bi se što prje procijenila šteta i pomoglo građanima. Poseban fokus je na sedam porodica koje zbog štete nijesu noć provele u svojim domovima.

– Šest porodica je smješteno kod bližih rođaka, a jedna u hotelu. Radimo studiozno, obići ćemo svaki dom kako bi što prije znali kolika je šteta. Mislim da među pristiglim zahtjevima ima i nerealnih, ali ćemo sve provjeriti – kazao nam je Šahmanović.

Kaže i da su u kontaktu sa Vladom koja je obećala pomoć, ali i da će Opština Plav obezbijediti dio sredstava.

– Otvorićemo dva žiro-računa za pomoć građanima koji su imali štetu, jedan će biti devizni – poručio je Šahmanović.

Štetu građani prijavljuju i u Gusinju.

Potpredsjednik Opštine Huso Brdakić za CdM kaže da je zemljotres pričinio veliku štetu, posebno u prigradskim naseljima.

– Do sada smo dobili dvadesetak zahtjeva za procjenu štete, ali mislim da ima više domaćinstava koja su pretrpjela štetu od zemljotresa. Prema našim procjenama, to je oko 80 domova. Formirali smo Komisiju za procjenu štete koja će na terenu vidjeti kakvo je stanje. Obići ćemo svaki dom, a u ponedjeljak ćemo vjerovatno znati kolika je šteta – poručio je Brdakić.

Obećava da će građanima izaći u susret i pomoći koliko opština bude u mogućnosti.

– Imamo najavu premijera Duška Markovića da će Vlada pomoći opštinama pogođenim zemljotresom – poručio je Brdakić.

Kaže da za sada nisu otvorili žiro-račune za pomoć građanima koji su imali štetu zbog zemljotresa, ali ni to ne isključuju ukoliko bude potrebno.

Podsjećamo, zemljotres koji se juče dogodio u 11 časova i 46 minuta bio je jačine 5,2 stepena Rihtera. Poslije toga je uslijedilo osam manjih potresa od kojih je najjači bio 3,4 stepeni Rihtera, a najslabiji 1,9 stepeni.

Epicentar je bio u blizini Plava na planini Visitor na dubini od 14 kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Zbog potresa na više objekata, a naročito na teritoriji Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, došlo je do oštećenja na domovima, ali srećom nije bilo povrijeđenih.

Izvor i foto: CdM