DRUŠTVO PREPORUKA

CETINJE: Dodijeljene godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) po 9. put dodijelio je godišnje nagrade i priznanja za filantropiju kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva u godini za nama. Svečanost dodjele nagrada i priznanja „Iskra“ je tradicionalno ugostio Zetski dom na Cetinju. U uvijek toploj i emotivnoj atmosferi koja ističući svijetle primjere probudi nove iskre i potrebe za činjenjem dobra kod svih nas, dodijeljene su četiri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja.

 Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena je kompaniji Cerovo iz Bara, uz procjenu da ova kompanija akcije za opšte dobro sprovodi u kontinuitetu, uz strateško promišljanje svog pristupa i uključivanje sve više aktera. Kompanija Cerovo je u saradnji sa Televizijom Crne Gore realizovala dva projekta: „Za ljepše škole“ i „Za ljepše vrtiće“. U prethodnih 14 mjeseci renovirali su i adaptirali nekoliko škola i vrtića u više gradova u Crnoj Gori, ulažući na taj način više od 100.000 eura.

Privredni klub Cetinje, koji su osnovali cetinjski privrednici, dobio je Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. U prethodnih godinu ovaj klub donirao je preko 70.000 eura, a među donacijama suambulantno vozilo, CTG aparat i lampa za porođajnu salu Bolnici „Danilo I“, pokretna platforma za prilagođavanje zgrade Prijestonice osobama sa invaliditetom, kombi vozilo za prevoz učenika.

Nagrada za doprinos dijaspore pripala je Kulturnom centru Rumija iz Čikaga, koji je u svoju domovinu kroz filantropski doprinos u prethodnih godinu uputio više od 186.000 dolara. Na ovaj način, podržali su bolnicu u Baru, pomogli liječenje socijalno ugroženih, izgradnju seoskih puteva, elektrifikaciju Mrkojevića, gdje su renovirali školu, a pomogli su i renoviranje džamije u Baru.

Ove godine, nagrada za životno djelo (posthumna nagrada) pripala je Lidiji Jovanović, koja je kao nosilac Partizanske spomenice i utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, djeci sa smetanjama u razvoju i prosvjećivanju omladine.

Pored glavnih nagrada, kroz četiri specijalna priznanja nagrađeni su dobročinitelji u različitim kategorijama. Nikšićki mlin je dobitnik Specijalnog priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, za pomoć razvoju sporta, socijalno ugroženim porodicama, školama i vrtićima u Nikšiću.Specijalno priznanje za doprinos dijaspore pripalo je Udruženju „Euro Gusinje“, koji su prepoznati po brojnim donatorskim akcijama za pomoć onima u stanju potrebe, kao i po ulaganju u infrastrukturne projekte na području Plava i Gusinja.

Ove godine je dodijeljeno najviše specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, čak četiri. U ovoj kategoriji nagrađeni su:

– „Banka hrane“ – za razvoj volonterskog i humanitarnog rada, koja je za sedam godina organizovala 986 akcija i prikupila pomoć za 14.000 porodica, uz učešće 2.800 volontera.

– Udruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera „Fenix“ – za posvećenost i istrajnost u prikupljanju sredstava, uključujući posebno važno prikupljanje oko 65.000 eura za adaptaciju Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Institutu za bolesti djece. 

– Frizer Zoran Vukčević, koji je sa svojim timom učesnik i pokretač brojnih humanitarnih akcija.

–  Osnovna škola „Njegoš“ sa Cetinja – za razvoj filantropije, jer su 57 radnika u školi, zajedno sa 592 učenika i njihovim roditeljima, tokom cijele školske godine bili uključeni u priču o humanosti.

 Specijalno priznanje za medijski doprinos uručeno je za akciju Teleton „Podrži, pobijedi“, koja je pokazala da je crnogorskom društvu potrebno obnavljanje sveukupnog sistema vrijednosti i da u tome mediji mogu imati veliku ulogu. Istorijski Teleton organizovalo je šest televizija: RTCG, Atlas, Vijesti, 777, Prva TV i PINK M, zajedno sa Fondacijom “Budi human”, sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje djece koja se bore sa karcinomom. Za samo četiri sata Teletona prikupljeno je 367.374  hiljada eura, a ova emisija ujedinila je sve nas: građane.

Dodjelu nagrade „Iskra“ organizuje Fond za aktivno građanstvo pod sloganom „Da dobro postane navika“, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu.