PREPORUKA SPORT

FITNES INSTRUKTOR OBRAD RADOVIĆ: Nema uspješnog treninga bez personalnog trenera

Fitnes instruktor Obrad Radović dio je standardne i uspješne ekipe fitness centra Hulk 23 u Podgorici. Fitnesom je, kako kaže za naš portal, počeo da se bavi nakon povrede i saznanja da neće moći da nastavi karijeru profesionalnog džudiste. 

-Fitnesom sam počeo da se bavim prije  pet godina. Imao sam 20 godina i ogromnu želju za napredovanjem. Do tada sam trenirao džudo, i moj cijeli svijet se okretao oko toga dok se nisam povrijedio.Odluka da počnem da radim u teretani donijeta je spontano jer sam nakon oporavka od povrede krenuo ponovo  u teretanu, a baš u tom trenutku oni su tražili fitnes instruktora što sam vidio kao priliku – kazao je Radović.
Na pitanje da li može da zamisli dan bez treninga on kaže da se to podrazumijeva i  ne preporučuje svakodnevno treniranje.
-Naprednom vježbaču bih preporučio da trenira najvise četiri puta sedmično, a za ostala tri dana u nedelji savjetujem aktivni odmor. Aktivni odmor u danima bez treninga je dan određen za sve one stvari koje zapostavljate- naveo je Radović i dodao da je njegova omiljena metoda treninga – trening sa girjom. To je, kako je objasnio, oblik tega koji trening čini posebnim jer liči na topovsko đule koje ima zavarenu ručku na vrhu.

Prema njegovim riječima najčešće greške koje vidi u teretani su one koje  ljudi prave jer nemaju program prilagođen sebi.

-Oni sa interneta skidaju programe velikih zvijezda iz svijeta sporta i rade kako bi brzo napredovali. Takvim vježbačima kazem ‘’Sve u svoje vrijeme”.Takođe česte su slike vjezbača koji u jako lošoj formi izvođenja vježbi dodaju kilažu. Na primjer, početnik koji ne umije ili ne može da čučne, dodaje operećenje koje će samo stvari da učini još gorim- objasnio je on i dodao da je za početak dobro imati nekoga ko će pokazati i ukazati na prave stavri.

Imati personalnog trenera, kako kaže, znači imati nekoga ko vidi vaše mogućnosti i koji će uz pomoć određenih testova maksimalno prilagoditi trening vama i vašem cilju.
– Uz ovakvu podršku vi dolazite do rezultata maksimalno sigurno i brzo. Personalni trener treba svakome makar jednom u životu, na određeni period. Na taj način laicima u vježbanju će odmah biti skrenuta pažnja na nedostatke i biće usmjereni ka pravom i sigurnom putu do cilja – kazao je Radović i dodao da on nastoji da svima ukaže na značaj discipline u treniranju jer se samo na taj način pobjeđuje na duge staze. 

On smatra da svako ko brine o svom zdravlju mora da sluša svoje tijelo. Njegovi klijenti su u većini slučajeva pripadnice ljepšeg pola i po dosadašnjem iskustvu Radović ističe da su mnogo upornije kada je riječ o vođenju brige o zdravlju i lijepom izgledu.
-Moje iskustvo mi govori da su žene upornije i da su one ipak budućnost fitnesa- ocijenio je on.
Briga o svom tijelu i zdravlju, kako kaž,e je stil života što je dobro jer „primorava“ ljude da budu aktivni.
Prema njegovim riječima za zdrav način života potrebna su velika ulaganja što ga u današnje vrijeme vrlo često čini luksuzom.

-Svjesni finansijske situacije mi u našem centru imamo redovne popuste na cijene treninga koji omogućavaju ljudima sa normalnim primanjima da vježbaju pravilno- naglasio je Radović.

On je dodao da svaki fitnes instruktor ima svoj  program po kojem radi.

-Ja sam jedan od onih koji vježbaju pokrete, a ne mišiće. Rijetko kad ćete vidjeti moje klijente da rade samo biceps i triceps. Postoje mnogo bitniji djelovi tijela, a to su svakako leđa i postura kičme. Moji treninzi su sastavljani po sistemu  pet osnovnih pokreta.U eri funkcionalnog treninga kao sto su krosfit, hit treninzi i ostale vrste funkcionalnih treninga svi sastavljaju treninge po ovom modelu.Moj program se razlikuje po tome što je maksimalno prilagođen klijentu i mogu da ga rade svi, i osobe od 15 pa i one preko 65 godina- naglašava  Radović. 

I. M.

Foto: Sport Vision