ART SLAJDER

DEUS: Predstavljena prva knjiga iz ZUNS-ove biblioteke ,,Kalon”, ,,Eros, krv i svetost” Dimitrija Popovića

Književni program manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2017“ (DEUS) otvoren je večeras promocijom knjige „Eros, krv i svetost“ autora Dimitrija Popovića.
,,Eros, krv i svetost” objavljena je u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i prvo je djelo novopokrenute ZUNS-ove biblioteke ,,Kalon”. Akcenat je na tri biblijske ličnosti – Salomi, Juditi i Mariji Magdaleni, kroz djela poznatih slikara i samog Popovića.
– Knjiga je izvanredno napravljena. Što se tiče toga da li je Marija Magdalena bila trudna sa Isusom ili ne, postoje u mojoj knjizi dvije reprodukcije na kojima se jasno vidi forma snimka gdje bi se reklo da je ona u poodmakloj trudnoći. To su slike Žorž de Latura i Karavađa – rekao je večeras Popović u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”.
Salomino zanosno i zavodljivo plesanje je, dodao je, na neki način blisko estradi.
– I danas ima dosta poznatih pjevačica koje dolaze na privatne zabave i svoje umijeće naplaćuju – kazao je Popović.
Prikazan je na bimu Severinin performans ,,Igre bez velova” iz Muzeja Mimara u Zagrebu u saradnji sa Popovićem, pa je to bila prilika i da on nešto kaže o toj saradnji.
– Saradnja sa Severinom bila je izuzetno dobra, a u snimku je pokazala i scenski talenat – rekao je Popović.
Za glavu koju je Severina u performansu u ulozi Salome nosila, Popović otkriva da je težila 15 kilograma.
Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković-Vukčević podsjetila je da Glavni grad tri godine intenzivno sarađuje sa Popovićem.
– Riječ je večeras o djelu koje provocira i naše obrazovanje i znanje i instinkte, pretvarajući ih u novo, kreativno mišljenje. Ljepotu koju je spoznao kroz priče i slike o trima biblijskim ženama i obogatio je svojim Salomom, Juditom i Marijom Magdalenom, Dimitrije Popović dijeli sa nama znanje majstora koji je otkrio tajnu rađanja ljepote. Nadilazeći razne teorije i analize, ikonografske, strukturalističke, frojdovske, u maniru genija koji snagom uma i iskustva razumije svijet, Popović nas poziva da jednostavno zamišljamo, da budimo i propitujemo svoje biće ovom knjigom uznemirujuće ljepote – istakla je Savković-Vukčević.
Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorice Pavle Goranović istakao je da je ova knjiga lozinka za ulazak u svijet velikih umjetničkih tema, ali i šifra Popovićeve poetike, značenskog preplitanja čulnog i magijskog, a sve kroz odabrane scene i znake iz svete knjige.
U ovoj knjizi, dodaje Goranović, Popović ispisuje jedinstvenu pohvalu ženi.
– Eros i svetost u mnogim događajima i njihovim likovnim interpretacijama se prosto zbližavaju, a nimalo slučajno, u naslovu ove knjige stanuje krv. Taj upliv je očekivan budući da su tragovi viđeni u umjetnikovom stvaralaštvu i budući da krv simbolizuje mnoge od Dimitrijevih fascinacija. Judita, Saloma i Marija Magdalena krvlju ispisuju svoju sudbinu i sudbinu svijeta i ta boja određuje duh čovječanstva – istakao je Goranović.
Urednica izdanja Maja Malbaški istakla je da je rad sa Popovićem bio neprocjenjivo iskustvo.
– Nadahnuti ovom monografijom koja nas vodi na svojevrsno putovanje kroz istoriju umjetnosti, a pritom vjerujući u magičnu riječ ,,kalon”, u njeno uzvišeno značenje, nastala je nova biblioteka. Ona je posvećena ispitivanju fenomena estetski lijepog. Ono što ovu monografiju čini posebnom i preporučuje je širem čitalačkom krugu jeste obilje podataka i i detalja, koji povezuju ove biblijske motive ne samo sa likovnom umjetnošću, nego i sa filozofijom, književnošću, muzikom – rekla je Malbaški.
Književnik Ljubeta Labović istakao je da su eros, krv i svetost tri izrazita univerzalna simbola koja prožimaju stvaralaštvo Dimitrija Popovića.
– Kao i svaki veliki umjetnik, Dimitrije Popović se u svim pričama ove knjige poigrava sumnjom i neprekidno traga za detaljima o onome što se ne može dokučiti iz biblijskih tekstova. U knjizi ,,Eros, krv i svetost” prilaže nam i kolekciju 13 remek-djela svjetskih likovnih velikana o životu Marije Magdalene, Raspeću Hrista, uvodeći nas tako u novi odjeljak svog imaginarnog muzeja. Od Donatela, Ticijana, do Pikasa, Rodena i Salvadora Dalija. Time ova knjiga postaje Dimitrijeva poema, remek-djelo ili pohvala trima biblijskim ženama jer kako je u predgovoru napisao crnogorski pjesnik Mladen Lompar, ,,svako remek-djelo je segment uzbudljivog kazivanja i tok iste raskoši” – istakao je Labović.
B.R.

Foto: S. Matić

kud duga