DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Kuhinju preuzima privatnik

Klinički centar Crne Gore (KCCG) planira da kuhinju “prepusti” privatniku, uvođenjem ketering službe.

Da li će se “uvođenje privatnog partnera” u servis za pripremu i distribuciju hrane i na koji način odraziti na trenutno 59 zaposlenih, još uvijek nije poznato.

Iz Kliničkog centra svakako obećavaju da će voditi računa da radnici budu zbrinuti “u skladu sa zakonskim propisima i u njihovom najboljem interesu”, pišu Dnevne novine.

Prema informacijama Dnevnih novina, najveća zdravstvena ustanova u zemlji već je početkom godine inicirala uvođenje “outsourcing” partnera, i tražila prenošenje nezdravstvenih usluga iz zdravstvenog sistema u dijelu pripreme i distribucije hrane.

To znači da privatizacija čeka i servis za rublje, odnosno vešeraj.

-Ukupni troškovi Kliničkog centra za oba servisa su viši od 1,6 miliona eura – navedeno je u dokumentu koji je ta ustanova dostavila Ministarstvu zdravlja.

Inicijativu sa analizom rada servisa kuhinje i vešeraja KCCG je uputio zdravstvenom resoru, koji je tražio dopunu i formalno dostavljanje materijala, kako bi kao takav mogao biti dostavljen Vladi na razmatranje.

-Klinički centar je tokom januara tekuće godine pokrenuo inicijativu prema resornom Ministarstvu za uvođenje ‘outsourcing’ partnera. Menadžment je analizirao rad servisa za pripremu i distribuciju hrane koja obuhvata prikaz kadra, opreme i pripadajućih troškova, te na osnovu iste uputio nadležnom organu dokumentaciju za provođenje postupka – potvrdila je direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Prenošenjem nezdravstvenih usluga iz zdravstvenog sistema u dijelu pripreme i distribucije hrane, kako je objasnila, ima za cilj povećanje kvaliteta, produktivnosti i smanjenja, odnosno racionalizaciju troškova.

Servis za pripremu i distribuciju hrane najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, ističe Kovačević, ima 59 zaposlenih.

-Jedno od najznačajnih pitanja je pitanje zaposlenih u servisu, pri čemu će se voditi računa da svi zaposleni budu zbrinuti u skladu sa zakononskim propisima i u njihovom najboljem interesu – istakla je Kovačević.

Ona je kazala i da se dnevno u kuhinji Kliničkog centra pripremi po tri obroka za pacijente, oko 120 užina i 230 obroka za dežurno osoblje.

-Na godišnjem nivou pripremi se 818.882 obroka za pacijente i 83.308 za zaposlene – kazala je Kovačević.

Iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović potvrdili su Dnevnim novinama da im se Klinički centar obratio sa predlogom za uvođenje privatnog partnera u servis za pripremu i distribuciju hrane, odnosno kuhinju, i tom prilikom, dostavio pregled ukupnih troškova tog i servisa za održavanje rublja. Procijenjeni ukupni troškovi iznose, kako su saopštili, 1.644.835,60 eura, odnosno Servis za održavanje rublja 492.594,74 eura, a Servis za pripremu i distribuciju hrane 1.152.240,86 eura.

-Zaključeno je da dostavljeni materijal nema formalnu kompletnost i da će po dobijanju koncesionog akta od Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja, u skladu sa Zakonom o koncesijama, dostaviti Vladi Crne Gore kompletnu dokumentaciju na dalje postupanje – saopštili su iz Ministarstva.