DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Pronađene još dvije opasne lutke na tržištu

Na crnogorskom tržištu inspektori su juče pronašli i zabranili prodaju dvije vrste lutki za djevojčice, jer su sadržale veliku količinu opasne hemijske supstance ftalat, koja može da ošteti reproduktivni sistem i tako ozbiljno naruši zdravlje, piše Pobjeda.

Lutka Antai, robne marke „Pop Girl“, oznaka No 601, sadržala je skoro 15 puta više hemijske supstance nego što je dozvoljeno.

-Proizvod sadrži povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost je 14,7 odsto ftalata po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto po masi – piše na portalu potrošač.me.

Pakovana je u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom, a proizvedena je u Kini.

Obustavljena je prodaja i kineske lutke barbika Beauty, koja ima oznaku NO.6174, proizvođača „MK Toys“.

-Proizvod sadrži 4,6 odsto po masi, a propisana vrijednost je 0,1 odsto ftalata po masi. Plastična lutka ima šatiranu kosu, obučena je u crveno-crnu haljinu i ima crvene rukavice. Pakovana je u kartonsku kutiju sa providnim prednjim dijelom – saopšteno je u upozorenju o opasnim proizvodima.

Tržišni inspektori u posljednja dva mjeseca zabranili su prodaju velikog broja igračaka za djecu, koje su proizvedene u Kini, a u kojma je nađen ftalat. Prije dvije sedmce inspektori su zabranili promet čak deset igračaka zbog opasne supstance ftalat.

U pitanju su bile lutke Sharm girl, Minion, My lovely horse, Happy beautiful & happy new sweet, Bella, Girl lovely, The dolls cute, Frozen, Pokemon i Snežana sa patuljcima. Krajem oktobra zabranjen je promet lutke Magic girl i Freeze, a prije nekoliko dana zabranjen je promet poznate igračke Maša i medvjed.

Povučene električne kvarcne grijalice

Zabranjena je prodaja električne kvarcne grijalice, robne marke „Kumtel“, koja je proizvedena u Turskoj, jer može da izazove ozbiljne opekotine.

-Vizuelnom kontrolom utvrđeno je da je električna kvarcna grijalica dizajnirana sa tri štapa grijača i zaštitnom rešetkom, dok su dimenzije otvora zaštitnih rešetki veće od propisanih i iznose 180 x 20 mm. Posebni zahtjevi za sobne grijalice propisuju da otvori na zaštitnim rešetkama ne mogu biti veći od 126 mm – piše u upozorenju za potrošače.

Kako dodaju, električne kvarcne grijalice imaju zaštitnu rešetku koja se može u potpunosti otkloniti bez upotrebe dodatnog alata, a moguće je dodirnuti grijače kroz njene otvore. Cijena proizvoda je 35 eura.

Izvor: Pobjeda/cdm.me