DRUŠTVO PREPORUKA

JANOVIĆ OTVORIO FISKULTURNU SALU CETINJSKE GIMNAZIJE: Ulažući u sportsku infrastrukturu, ulažemo u budućnost crnogorskog sporta

,,Ulažući u sportsku infrastrukturu, ulažemo u budućnost crnogorskog sporta i nove sportske šampione” – poručio je ministar sporta Nikola Janović na otvaranju renovirane fiskluturne sale cetinjske Gimnazije, dodajući da će neki od budućih cetinjskih asova, prve sportske korake napraviti baš u toj školskoj sali, u kojoj će stasati u dobre đake i još bolje sportiste, kojim se, kako je kazao, crnogorska Prijestonica oduvijek ponosila.

Ministar je naglasio da je novo lice fiskulturne sale cetinjske Gimnazije i odraz kvalitetnog sistemskog rada i društveno odgovornog odnosa Ministarstva sporta, a samim tim i Vlade Crne Gore, prema lokalnoj zajednici. Čestitajući svima koji su učestvovali u tom vrijednom građevinskom poduhvatu, Janović je istakao da mu je čast što otvara prvu u nizu od tri obnovljene fiskulturne sale, u čije je renoviranje Ministarstvo sporta uložilo više od 110 hiljada eura i to posredstvom donacije kineske Ambasade u Crnoj Gori, sa kojom je Ministarstvo sporta u okviru projekta ,,Afirmacija školskog sporta” juna ove godine potpisalo ugovor vrijedan 112 hiljada eura. Ministarstvo sporta, u sanaciju ove sale uložilo je gotovo 12 hiljada eura, od ukupno 18 hiljada koliko je gimnazijski Tim za projekte i planiranje, prikupio u donatorskoj akciji ,,Snaga je u zajednici” neophodnih za njenu obnovu, kazao je ministar sporta, naglašavajući da smo na taj način ,,zakoračili na put kontinuiranog ulaganja u školsku sportsku infrastrukturu, trasirajući jasan cilj koji vodi ka unaprjeđivanju uslova nastave fizičkog vaspitanja u crnogorskim školama, kako bi što više djece i mladih podstakli i aktivirali da se bave sportsko- rekreativnim aktivnostima”. U susret predstojećem Danu škole, cetinjska Gimnazija nije mogla dobiti bolji i ljepši rodjendanski poklon od ovog- zaključio je ministar Janović.
U ime Ministarstva prosvjete, generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, čestitao je otvaranje obnovljene fiskluturne sale cetinjske Gimnazije, poručujući ,,da smo svi zajedno i Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo sporta i lokalna zajednica i država Crna Gora, dužni da čuvamo i pazimo najbolje među nama”.
Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović saopštio je da sve genereracije ponikle u Prijestonici, nesumnjivo dijele jedinstven stav o značaju jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori koja u svojim zidinama, starim 137 godina, baštini priče nekih od najznačajnijih imena cetinjske ali i crnogorske istorije i kulture:
– Priča o obnovi sportske dvorane, cetinjske đake treba da inspiriše i podstiče na buduća velika djela, podsjećajući ih na filantropiju i nesebičnu pomoć ljudi koji su prepoznali značaj tog izuzetnog objekta – poručio je Bogdanović.
Direktorica cetinjske Gimnazije Nataša Stojanović kazala je da su se vodjeni entuzijazmom uhvatili u koštac sa teškoćama i pokrenuli donatorsku akciju o obnovi sale.
– Kažu da uspjeh nastaje kada se sretnu uspjeh i prilika. Izgleda da smo bili spremni, a priliku smo dobili od Ministarstva sporta – zaključila je direktorica cetinjske Gimnazije, koja je na kraju svečanosti ministru sporta Nikoli Janoviću uručila Zahvalnicu, za izuzetan doprinos afirmaciji sporta i unaprjeđivanje uslova za realizaciju sportskih aktivnosti u školi.