Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

JOŠ NEZDRAVIJA: Ferero priznao da je sastav Nutele promjenjen

Foto: Vjekoslav Skledar/TELEGRAM

Iz Nutele su potvrdili da su promijenili recept za svoj poznati namaz od čokolade i lješnika. Proizvođač Nutele, Ferero priznaje da su formulu prilagodili kako i tvrdi izvještaj njemačke grupe potrošača.

Hamburški centar za zaštitu potrošača je na svojoj Facebook stranici objavio da namaz italijanskog proizvođača sada sadrži 8,7 posto obranog mlijeka, naprema 7,5 koliko je sadržavao prije, kako iskazuju podaci na naljepnici proizvoda.

Ima još više šećera

Kompanija Ferero tvrdi da su kvalitet i sve druge karakteristike proizvoda ostale iste. Udruženje potrošača primijetilo je da se boja namaza promijenila i postala svjetlija pa tvrde da je mlijeko u prahu dodano na uštrb skupljeg kakaa.

Osim toga iz udruženja kažu da se u Nuteli povećao i procenat šećera, koji ionako već čini više od polovine proizvoda, sa 55,9 na 56,3 posto. Nutelu su kritikovali i iz Mađarske agencije za sigurnost hrane tvrdeći da se u zemljama Srednje Evrope prodaje manje kremast proizvod nego u Austriji. Iz Evropske komisije kažu da će dati milion eura članicama da poboljšaju kvalitet testiranja kako bi otkrili manjkavosti proizvoda.

Izvor: telegram.hr