ART SLAJDER

ČASOPIS KOMUN@: Godišnja nagrada uručena Željku Sošiću, plakete dobili Milan Mišo Brajević, Adnan Čirgić i portal Montenegro magazin

Godišnje nagrade za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore ,,KOMUN@ 2017“ uručene su večeras u hotelu ,,Podgorica“.
Žiri u sastavu Marijan Mašo Miljić (predsjednik), Željko Rutović i Minja Bojanić jednoglasno je odlučio da  za 2017. godinu  glavnu godišnju nagradu dodijeli reditelju i scenaristi Željku Sošiću za TV seriju ,,Božićni ustanak“, specijalnu plaketu istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i umotvorina Milanu Mišu Brajeviću, kao i plakete dekanu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju prof. dr Adnanu Čirgiću za knjigu ,,Crnogorska usmena tužbalica“ i portalu Montenegro magazin zbog medijske promocije kulturne baštine.
Po svom sadržaju, tematskom okviru, istorijsko-kulturološkoj dimenziji, etnografskim odlikama, jeziku i običajima, serija ,,Božićni ustanak“ primjer je očuvanja svekolike baštine Crne Gore, obrazložio je predsjednik žirija Marijan Mašo Miljić.
Ova serija je, dodao je, autentični, sveobuhvatni audio-vizuelni prikaz jednog vremena i baštine jednog naroda ,,oživljen“, emitovan i sačuvan kao istorijska, kulturološka studija, kojom se, primjereno nazivu nagrade, čuva istorijska, umjetnička i kulturna baština Crne Gore.
Nagradu je uručio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.
Sošić je istakao da je ova nagrada priznanje cijeloj ekipi koja je radila na ,,Božićnom ustanku“, prvoj igranoj seriji sa istorijskom tematikom u istoriji produkcije RTCG. Za ekipu dodaje da je imala dovoljno hrabrosti, znanja i snage da se uhvati u koštac sa velikim izazovima, problemima i dilemama sa kojima su se suočavali u petogodišnjem radu na tom projektu.
– To što je prva nije nam bio kompliment ni velika privilegija, već naprotiv, teret, obaveza i odgovornost pred istorijskim istinama, događajima i današnjim gledaocem kome se mora na jasan, a opet dostojanstven način, prezentovati ono što smo smatrali istorijskom istinom i vjernim prikazivanjem. Usudiću se reći da je naš identitet na teritoriji možda i cijele Evrope najviše napadan i osporavan, a najmanje branjen i čuvan. Želim da u nekim narednim godinama i časopis ,,Komun@“ i serija ,,Božični ustanak“ i projekti tome slični ne budu plod entuzijazma jednog broja ljudi ili incident nego dio sistema i dio kulturne strategije naše države i našeg društva – rekao je Sošić.
Opus Brajevića je opisan kao impozantan. Obuhvata oko 23.000 upotrebljenih ili zaboravljenih riječi i k tome, još više od 9.000 riječi i 12.000 toponima iz hercegnovskog kraja, te 900 anegdota i više od 6.000 izreka, sva prezimena i nadimke zavičaja, kao i 3.456 poslovica, izreka, misli i pouka.
Nagradu je uručila sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković – Vukčević.
Čirgićeva ,,Crnogorska usmena tužbalica“ opisana je kao interdisciplinarno zasnovana monografija pristupa tužbalici sa više aspekata: filološkog, književno-istorijskog i književno-teorijskog, lingvističkog, antropološkog i, nadasve, folklorističkog, etnografskog i kulturološkog. U ime dr Čirgiću nagradu je od direktora časopisa ,,Komun@“ Amera Ramusovića primio njegov kolega Ethem Mandić.
Miljić je u obrazloženju odluke žirija da se plaketa dodijeli portalu Montenegro magazin podsjetio da je redakcija portala u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore realizovala projekat ,,Kulturna baština – riznica gradova“ koji je za cilj imao afirmaciju crnogorske kulture s akcentom na vrijednost kulturne baštine.
– U periodu od maja 2016. do januara 2017. godine objavljeno je oko 40 tekstova u kojima su predstavljene vrijednosti kulturne baštine u crnogorskim opštinama, potkrijepljene istorijskim činjenicama, citatima eksperata koji se bave izučivanjem i očuvanjem kulturne baštine i fotografijama. Za vrijeme realizacije projekta na naslovnoj strani portala bila je osmišljena rubrika vezana za kulturnu baštinu, a sedmično su se mijenjali tekstovi iz ove oblasti. Svi objavljeni tekstovi i dalje se čuvaju u arhivi portala, te su i nakon realizacije projekta dostupni javnosti – saopštio je Miljić.
Nagradu je urednici portala Montenegro magazin Vedrani Tadić-Tarailo uručio glavni urednik časopisa ,,Komun@“ Minja Bojanić.
Direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture mr. Željko Rutović kazao je da ,,mudre civilizacije gotovo nas zakonito uče da baštine nema bez baštine, da tradicije nema bez njenih vrlih dostojnika, a kulture sjećanja nema bez odvažnih savremenika koji svojom mišlju, riječju i djelom baštine baštinu, tradiciju, čuvajući njene biljege, korijene, glas o nama samima, našoj državi, precima, čuvajući dostojan glas za naše buduće generacije i naše potomke“.
– Više nego ikada u istoriji ljudskog roda pitanje identiteta, pitanje baštine i tradicije, danas dolazi u fokus pitanjem i interesovanjem u dobu sveopšte globalizacije, identifikacije kulture i širih prostora. Ovo pitanje za nas je posebno interesantno, provokativno i odvažno za rješavanje, za manje prostore, manje zajednice i brojčano manju populaciju. Znamo svi odreda i zašto. I zato ne slučajno riječ o baštini i zadatak baštinika baštine nije prvenstveno samo stvar zakona, institucija, strategija i akcionih planova. Riječ je o kulturološkom tkanju svijesti i savjesti svakog od nas o nama samima, o drugom, o našim precima, o našim biljezima, o našim usudima, o našim pregnućima i državotvornim vinućima – rekao je Rutović.
,,Komuna“ nije samo riječ na svojim stranicama i, koliko sjutra, biće sama neka nova baština, istakao je Rutović.
Novinar, grafički dizajner, likovni urednik ,,Komune“ Voislav Bulatović kazao je da nakon šest godina istrajnosti ,,možemo reći da su u ovim traumatičnim i uzbudljivim vremenima neke male utopije ipak moguće“.
– Poslije šest godina kvartalnog izlaženja ,,Komun@“ će ovog mjeseca ispisati svoju 730. stranicu. Više od 50 uglednih autora objavilo je 668 naslova koji su ilustrovani sa više od 1.500 fotografija. Ova mala statistika će biti daleko upečatljivija kada kažem da bi danas cjelovito izdanje ,,Komune“ u formi knjige između svojih korica smjestilo više od 2.500 stranog teksta. Ovo su brojke sa kojim se doista ponosimo – istakao je Bulatović.

This slideshow requires JavaScript.


Salom su se u muzičkom dijelu čuli divni zvuci akustične gitare mr Radoša Malidžana, a mališani KUD-a ,,Vrelo Ribnice“ takođe su dobili aplauz za izvođenje moderne verzije tradicionalne igre ,,Vrsuta“.

Program je vodila novinarka Jelena Belojević.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga