MODA SLAJDER

SEKA MARTINOVIĆ ODRŽALA PREDAVANJE O MODI: Imamo ogroman potencijal za razvoj modne industrije

Modna dizajnerka Slobodanka Seka Martinović predavanjem na temu mode kao sredstva komunikacije u okviru projekta ,,Art by the living room” započela je obilježavanje tridesetogodišnjice rada na crnogorskoj modnoj sceni. U prisustvu brojnih poznavalaca mode, njenih prijatelja i kolega u predivnom ambijentu hotela CentreVille u Podgorici ona je govorila o godinama koje je posvetila modelingu i modi, iskustvima i na koji način posmatra današnje trendove u tom svijetu.

-Moda više nije samo odjeća i obuća koju nosimo, ona je danas prisutna u svakom segmentu života. Kada je prestala da bude sredstvo pomoću koga ćete se zaštiti od hladnoće nije utvrđeno, ali ono što je važno jeste je da nas ona uveseljava i čini radosnim. Čak je i u odnosu muškaraca i žena postala ,,najvažnija sporedna stvar na svijetu” – kazala je Martinović na početku izlaganja.

This slideshow requires JavaScript.

Ni u jednoj umjetnosti, kao u modi, nije tako objedinjeno sve, kaže ona navodeći da je svaki pojedinac svoj modni dizajner, uz citat francuskih modnih znalaca koji su kazali ,,kada te vidim kako si odjeven, reći ću ti ko si”.

– Moda je danas sredstvo komunikacije što ne znači da treba slijepo pratiti trendove. Moda je naša unutrašnja fotografija sa kojom možemo da se sakrivamo, otkrivamo i doživimo neke stvari koje ogoljeni ne bi mogli. Ona je neutralna ali je njena uloga socijalna. Oko 93 odsto naše svakodnevne komunikacije prema najnovijim istraživanjima bazirano je na nevrebalnoj komunikaciji u kojoj moda ima značajan udio – objasnila je Martinović.

Ona je istakla značaj koji moda ima u svakodnevnom životu navodeći da mi i ,,kroz odjeću” komuniciramo sa drugima te da, pored ostalog, treba uvijek imati na umu da ,,za prvi utisak više nikada nemate šansu”.

-Moda u Crnoj Gori predstavlja jedan vid zabavnog života u kojemu se, čini mi se ne prepoznaje njena suština. Imamo ogromno bogatstvo i potencijal za razvitak modne industrije a kao da nismo svjesni te činjenice na pravi način. Nemamo svoj brend, iako imamo sjajne dizajnere ali zbog nedostatka institucionalne podrške moda ostaje u zapećku i na nivou zabave – objašnjava Martinović.

Ovom prilikom govorila je i Tinda Bulatović, akademski slikar i prva žena koja se bavila modelingom u Crnoj Gori u fabrici tekstila ,,Titex”. Ona je podsjetila na značaj postojanja tekstilne industrije u zemlji, ističući da je u toj fabrici radilo oko sedam hiljada radnika i da su njihovi proizvodi bili konkurentni na evropskom tržištu.  

Na pitanje ko danas diktira trendove u Crnoj Gori Martinovićeva je odgovorila da danas to ne postoji i da ,,stil” nikada nije u trendu. Ona je poručila da nikada ne treba dozvoliti da ,,moda nosi” već da treba slušati sebe i njegovati lični senzibilitet kada je odijevanje u pitanju.

-O diktatu modnih tendova govorilo se pedesetih, šezdesetih godina 20. vijeka a danas već to nemamo. Tada se znalo šta se i kada nosi odnosno za koju priliku -kazala je Martinović. Ona nije željela da izdavaja rad nijednog crnogorskog dizajnera posebno, jer smatra da je ukus lična stvar i dimenzija. Inspiraciju za svoj rad kaže da i dalje nalazi u snažnim ženama iz naše istorije, ili iz neposrednog okruženja.

This slideshow requires JavaScript.

Sjutra veče na istom mjestu od 19 časova Seka Martinović imaće predavanje na temu ,,Modeling u Crnoj Gori”, tokom kojeg će govoriti o pionirima i nastanku tog posla na našim prostorima, prvoj školi manekenstva i začecima modne fotografije.

I.M.

Foto: Jovana&Đorđe Photography