Porto Novi
ART PREPORUKA

UOČI VEČERAŠNJEG KONCERTA U KIC-U: Počela majstorska radionica njemačkog dua ,,Karlsrue”

Članovi njemačkog koncertnog dua ,,Karlsrue”, violončelista Rajnhard Armleder i pijanistkinja Dagmar Hartman, započeli su u organizaciji KIC-a ,,Budo Tomović” svoje gostovanje u Podgorici, pa su juče (ponedjeljak, 30. oktobar) u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić” održali prvu sesiju majstorskih kurseva za violončelo, klavir i kamernu muziku. Za kurs su se prijavili uglavnom učenici pomenute škole: pijanisti (Iva Drekalović i Matija Marković), violončelisti (Sari Šaćiri i Kosta Popović) i kamerni ansambli: klavirski trio (Petar Popović, klavir, Viktor Huter, violina, Sari Šaćiri, violončelo) i gudački kvartet (Dea Nicaj, Jovan Jovović, violine, Ksenija Lukić, viola i Lana Obrenović, violončelo).

Pored aktivne međunarodne koncertne karijere u okviru koncertnog dua ,,Karlsrue”, umjetnici Rajnhard Armleder i Dagmar Hartman se aktivno bave pedagoškim radom. Već više od deset godina rade kao profesori na konzervatorijumu ,,Baden” u njemačkom gradu Karslrueu, i članovi su žirija mnogih muzičkih takmičenja.

Koncertni duo ,,Karlsrue” održaće koncert večeras, 31. oktobra, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 20 sati, na kome će izvesti program poznatih djela za violončelo i klavir klasičnih kompozitora (Betoven, Mendelson, Štraus, Šuman, List, Šopen, Enrike Granados, Manuel de Falja). Već sjutradan, 01. novembra, održaće drugu sesiju majstorskih kurseva u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić” (u terminu od 9 do 12 sati).
Pokrovitelj gostovanja koncertnog njemačkog dua ,,Karlsrue” je Ambasada SR Njemačke, a partner u organizaciji koncerta i majstorskih radionica je KIC ,,Budo Tomović” u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet ,,Vasa Pavić”.