ART

UŽICE: ,,Samoubica” u selekciji festivala ,,Bez prevoda”

Foto: Duško Miljanić

Predstava „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića ušla je u selekciju festivala „Bez prevoda“ koji će biti održan od 13. do 18. novembra u Užicu.
Selektor festivala, Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba, istakao je da su predstave izabrane sa željom da preko osam priča, koje će publika imati priliku na Festivalu da čuje, ,,razmišljamo o čovjeku, njegovoj sudbini i njegovim problemima”.
– Pozorište današnjeg ne baš veselog vremena često se odlučuje ili da sa neobaveznim komedijama pobjegne od tog vremena ili da u tzv. teatru grubosti naslika to vrijeme u još strašnijim tonovima. Rekli bismo: nikakve vajde ni od bijega ni od crnila, jer čovjek još od vrlo starih vremena u
pozorištu zapravo želi da nađe pročišćenje od zla koje sam u sebi nosi i od muka koje mu nanose drugi. Zato smo ove godine željeli, bez suvišne pretencioznosti, da 22. Jugoslavenski pozorišni festival „Bez prevoda“ posvetimo toj iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline, koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje. Stoga smo kao radni naslov festivala odabrali slogan „Za ovo malo duše“, koristeći se tom tako lijepom pjesmom Vaska Pope „Branim“ i u takvom duhu smo i izabrali predstave koje ćemo ponuditi publici i svim prijateljima pozorišnog festivala u Užicu.
,,Samoubica” je ušla u selekciju jer, kako je naveo selektor, ,,govori kako između napada na dušu jedne fabrike i napada na pojedinca nema bitne razlike, jer čovjekova iskonska pozicija je zapravo neprestana sifizovska borba sa ljudskom zluradošću i glupošću.”
,,Samoubica” će biti izvedena 14. novembra u Narodnom pozorištu Užice.
Pored ,,Samoubice” , u selekciju su ušle predstave: ,,Tako je (ako vam se tako čini)” Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića u produkciji JDP Beograd, ,,Dokle pogled seže” Arpada Šilinga u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, ,,Priče iz Bečke šume” Odona fon Horvata u režiji Igora Vuka Torbice u produkciji Kazališza Gavella, ,,Ivanov” A. P. Čehova u režiji Tatjane Mandić Rigonat u produkciji Narodnog pozorišta
Beograd, ,,Moja fabrika”, Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ,,Svedobro” Stevan Vraneša u režiji Nemanje Rankovića u produkciji Narodnog pozorišta Užice i ,,Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis u produkciji Ateljea 212.