ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

KOD PEDIJATRA: Zašto su se ,,vratile” male boginje?

 

Male boginje ili Morbili su akutno, veoma zarazno, oboljenje. Prije uvođenja vakcine ova bolest je bila česta, nažalost, nekad i sa teškim komplikacijama, a i smrtnim ishodom.

Period od kontakta do obolijevanja traje 10-ak dana, a zatim nastupa visoka temperatura s suzenjem i crvenilom očiju, curenjem iz nosa. Dijete izgleda kao da je uplakano. U ovom stadijumu se na unutrašnjoj strani obraza, u ustima mogu vidjeti bijele, sitne mrlje koje su karakteristične za ovu bolest. U sljedećoj fazi izbija osip, karakterističan po svom “spuštanju” od predjela iza ušiju, lica, pa prema vratu, trupu i nogama.  Ružičast je,  sitan, gust,a pojedine ” mrlje” se stapaju. Traje oko pet dana. Dijete je zarazno par dana prije pojave osipa i par dana nakon toga.

Zašto se bolest ponovo javila, kad već postoji vakcina da je spriječi?

Odgovor je jednostavan: neki roditelji ne žele da vakcinišu svoju djecu!

Glavni krivac je čuveni mit o vakcini i autizmu: ova olako donešena tvrdnja je opovrgnuta ozbiljnim ispitivanjima, rađenim na ogromnom broju djece. Upoređivana je učestalost pojave autizma kod vakcinisane i nevakcinisane djece i zaključak je uvijek bio isti: nema značajne razlike u učestalosti autizma kod onih koji su se vakcinisali u odnosu na one koji nisu.

Bolest se, dakle, sprječava vakcinacijom koja se izvodi u drugoj  godini i pred polazak u školu.

Za virus morbila ne postoji terapija, pa dijete mora samo da se izbori s bolešću.

Komplikacije  nažalost postoje i ne mogu da se predvide, a time ni spriječe. Najčešće se jave upala srednjeg uha i upala pluća.

Rijetka je teška, po život opasna, upala mozga.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU ,,Doktorica Mica” Podgorica