DRUŠTVO SLAJDER

CETINJANKA ANĐELA MARTINOVIĆ U ITALIJI: I crnogorski studenti su ovdje uvijek među najboljima

Cetinjanka Anđela Martinović, koja je, između ostalog, dobitnica nagrade Glavnog grada Podgorice ,,19. Decembar” za najbolje studente, izučava u Italiji master studije na programu Organske proizvodnje na Mediterranean Agronomic Institute of Bari.

Anđela je završila Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, a proglašena je i studentkinjom generacije na tom fakultetu. Ona je ispričala za MNE magazin da je van Crne Gore pošla da studira ove godine.

Želja

-Studiranje u inostranstvu mi je već duži vremenski period bio i cilj i želja. Smatram da su programi koji se nude u Evropi najbolji za moju struku, usavršavanje i budućnost, pa sam aplicirala na nekoliko njih. Za neke od programa došlo je do komplikacija, pa nisam otišla – rekla je ona.

Najbitnije je, dodaje naša sagovornica, vjerovati u ono što stvarno želite i želje će vam se ostvariti. Za program u Italiji, kako je pojasnila, saznala je od prijatelja koji je bio ekspert na projektu u koji je bila uključena.

– Predložio mi je da se prijavim, na čemu sam mu veoma zahvalna. Aplicirala sam i bila sam primljena – kaže Anđela, uz osmijeh.

Sistem obrazovanja na Institutu koji pohađa, prema njenim riječima, mnogo je drugačiji od crnogorskog, kao i u odnosu na ostale programe u Evropi. Anđela pojašnjava da se princip studiranja zasniva na tome da svakog mjeseca imaju jedan predmet u okviru kojeg su različite sub-jedinice, tako da svake nedelje imaju različitog profesora.

– Obrađujemo različitu tematiku i na kraju svake nedelje imamo ispit iz te sub-jedinice. Na kraju prve godine polaže se cjelokupno gradivo, i ukoliko je sve uspješno odrađeno odobrava se istraživanje za drugu godinu master studija. Na ovaj način teži se ka holističkom pristupu kako bi svo stečeno znanje bilo uvezano – kazala je ona.

Italija

Anđela ističe da je tamošnjim ljudima jako neobično što je nakon nekoliko godina na ovaj program došao neko iz Crne Gore. Sa njom su, kako pojašnjava, još dvije djevojke iz naše države, ali su one na drugom smjeru.

– Profesori koji su Italijani ili ljudi sa Balkana kažu da iz naših zemalja uvijek dolaze studenti koji se na ovom univerzitetu istaknu među najboljima – kazala je ona.

U  Italiji je, dodaje, život mnogo brži u odnosu na onaj u Crnoj Gori, ali se polako privikava na promjene.

-Ovo je internacionalni program tako da se osim italijanske kulture upoznajem sa različitim kulturama, kao što je kultura arapskih zemalja i ostalih zemalja sa Balkana. Kada je riječ o italijanskoj kulturi ona mi se oduvijek sviđala, još od malena. Sviđao mi se njihov način života, stil, jezik i italijanska hrana. Takođe, veliki sam obožavalac vina i zaljubljenik u vinsku kulturu, tako da ovdje zaista uživam – rekla je ona.

Ima više planova za svoju karijeru koje želi da ostvari, ali ističe da joj je najveća želja da završi doktorske studije i bavi se istraživačkim radom koji će doprinijeti razvoju prehrambenog sektora u Crnoj Gori.

– Naša zemlja je mala, ali predivna, imamo ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede i prehrambene tehnologije, tako da svojim znanjem koje ću steći ovdje, ali i u nastavku svog obrazovanja želim pomoći razvoju ovog sektora- zaključila je ona.

N.Đ.