MAGAZIN PREPORUKA

DESET GODINA OD SMRTI: Toše Proeski živi u srcima

Foto; Kurir

Region danas obilježava deset godina od smrti makedonskog pjevača Toša Proeskog, preminulog u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.
Bio je to dan kada je plakao cio Balkan i sjedinjen ostavljao cvijeće i poruke u ambasadama Makedonije. Tako je bilo i u Crnoj Gori gdje je na Cetinju održao jedan od posljednjih koncerata.
,,Vo sakam site”, bio je njegov uobičajeni pozdrav i zaista se ta ljubav osjećala uvijek na njegovim koncertima i susretima sa publikom pored bine i na ulici.
– Cilj mog života nije karijera, nego kontakt sa ljudima, ta mogućnost da sa njima razmjenjujem energiju. Želim na sve oko sebe da pozitivno utičem, to je moja misija – govorio je Proeski.
Cilj je ostvaren. Proeski je dotakao srce svakog ko je došao u kontakt s njim.
Crna Gora pamti ne samo njegov nastup na Cetinju, već i Podgorici, u dvorištu ,,Kina kulture”, u Budvi na trgu, ali i mjestu u kojem se prvi put u našoj zemlji čuo glas Makedonskog slavuja – Herceg Novom i ,,Sunčanim skalama”. Ko može zaboraviti taj nastup sa numerom ,,Tajno moja” i emociju kojom je iznosio tu i svaku narednu pjesmu? Kasnije se vratio sa pjesmom ,,Sonce vo tvoite rusi kosi”.
Crna Gora pamti i njegov glas i osmijeh.
Ono što ga je još krasilo jeste humanost.
– Meni je nezamislivo da neko ko može da nešto pruži onima koji imaju malo ili nimalo, zatvara oči i ne pruža ruku – govorio je Balkanski anđeo.
Mladima je poručivao da budu jaki u svakom pogledu.
– Najveća borba je borba sa samim sobom. Izdržite i stavite na ispit svoj karakter. Ne popustite ničemu – bio je njegov savjet njima.
Da ima veliku moć, makar i na kratko, govorio je, ,,učinio bih da nestane mržnja i zlo, da ljudi međusobno dijele ljubav”.
– Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome – kazao je jednom prilikom Proeski.

B.R.