ART PREPORUKA

BIJENALE CRNOGORSKOG TEATRA 2017: Sjutra ,,Čuvari tvog poštenja”

U utorak 17. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u sklopu Bijenala crnogorskog teatra biće izvedena predstava ,,Čuvari tvog poštenja” autorski projekat Borisa Liješevića, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.
U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.
Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

Foto: Ana Kašćelan

Predstava je nastala u kreativnoj sinergiji reditelja Liješevića sa glumačkim ansamblom našeg pozorišta i savremena je priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja.
Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih – šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je
ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Foto: Ana Kašćelan

Nakon predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike čiji je moderator dramaturškinja Marija Čolpa.
Ovom predstavom se završava takmičarski dio Bijenala crnogorskog teatra. Žiri koji čine Dino Mustafić, Aleksandar Milosavljević i Stevan Koprivica će u srijedu veče dodijeliti nagrade najboljima, nakon čega će studenti Fakulteta dramskih umjetnosti izvesti perfomans ,,Pokret”.

kud duga