DOM PREPORUKA

RECEPTI: Mala slana torta

Sastojci
Kora:
jaja 3
brašno 3 kašike
ulje 1 kašičica
so 1/2 kašičice
Nadjev:
ela sir 400 g
puter 30 g
kisjela pavlaka 200 ml
mljeveni orasi 100 g
peršunov list 1 manja veza
kuvana žumanca 3
šunka 100 g
pinđur 3 uvršne kašike
sendvič tost sir 4 šnite
so po ukusu
Premaz i dekoracija:
kuvana bjelanca 3
mljeveni orasi 40 g
puter 30 g
kisjela pavlaka 100 ml
jezgro oraha po želji
svjež peršunov list po želji
svježa mirođija po želji
Priprema

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati umućena žumanca sa solju i uljem, promiješati, na kraju dodati brašno i sve lagano izmiješati. Kalup ili šerpu prečnika 24 cm premazati uljem i posuti brašnom, ili obložiti papirom za pečenje i sipati smjesu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C dok ne porumeni. Koru prohladiti, pa presjeći na dva djela.
Za nadjev umutiti ela sir, puter, pavlaku i mljevene orahe, posoliti po ukusu, pa podijeliti na tri dijela. U jedan dio staviti pinđur, u drugi izgnječena žumanca, a u treći izmiksan peršunov list i šunku.
Na tacnu za serviranje staviti donju koru, premazati je smjesom sa pinđurom, preko staviti smjesu sa kuvanim žumancima, a preko toga smjesu sa peršunovim listom i šunkom.
Preko nadjeva staviti drugu koru i cijelu tortu premazati smjesom od dva izmiksana bjelanceta, oraha, putera i kisjele pavlake.
Preko premaza izrendati preostalo bjelance i staviti sendvič sir isječen modlom za vanilice, pa dekorisati peršunovim listom, mirođijom i jezgrom oraha.

Izvor i foto: recepti.zena.blic.rs