MAGAZIN PREPORUKA

,,MOJOJ KĆERKI”: Nikada se ne izvinjavaj zbog toga kakva si

Mama i blogerka Toni Hamer objasnila je da se ,,jedno jutro probudila i osjetila jaku žensku energiju” i odlučila da napiše iskreno pismo kćerki. Većina ljudi koji su pročitali ovo pismo komentarisali su da je lijepo sažela smjernice kako biti svoj čovjek, koliko je bitno biti drugačiji od mase i kako roditelji žele da su njihova djeca svjesna svoje vrijednosti. Jedna mama zaključila je da je Tonino pismo sažetak svega što svaka majka želi da je njeno dijete zna u teškom svijetu.
Pismo prenosimo u cijelosti:
Mojoj kćerki,
nemoj se izvinjavati kad neko naleti na tebe. Nikad nemoj da kažeš: ,,Oprosti što sam takav davež”. Ti nisi davež. Ti si čovjek s mislima i osjećanjima koji zaslužuju poštovanje. Nemoj da izmišljaš razloge zašto ne želiš da izađeš na sastanak s nekim ko ti se ne sviđa. Nikome ne duguješ objašnjenje za svoje odluke. Jednostavno ,,ne, hvala” trebalo bi da bude dovoljno.
Nemoj previše da razmišljaš o tome što ćeš jesti kad si s društvom vani. Ako si gladna, jedi, i to jedi ono što želiš da jedeš. Ako želiš da pojedeš pizzu, nemoj naručiti salatu jer to drugi naručuju. Naruči prokletu pizzu.
Nemoj da imaš dugu kosu kako bi usrećila nekog drugog.
Nemoj da nosiš haljinu ako to ne želiš.
Nemoj da ostaneš kod kuće samo zato jer nemaš s kime da izađeš van. Izvedi samu sebe van. Iskusi neke stvari sama, za sebe.
Nemoj da se suzdržavaš kad ti se plače. Plakanje znači da osjećaš nešto što želi iz tebe da izađe van. To nije slabost. TO je znak da si čovjek.
Nemoj da se smiješ jer ti je neko rekao da se smiješ.
Nemoj da se bojiš da se smiješ sopstvenim šalama.
Nemoj na nešto pristati iz pristojnosti. Reci ne, jer to je tvoj život.
Nemoj da skrivaš svoje mišljenje. Reci ga naglas, i to glasno. Svi treba da čuju.
Nemoj se izvinjavati zbog toga kakva si. Budi hrabra, srčana i predivna. Budi beskompromisna ti.

Mnoge Facebook grupe koje se bave ženama, odrastanjem i koje pomažu svima u nevolji su molile da podjele njenu objavu sa pratiocima jer smatraju da su njene riječi jaka porška mladim ženama. I neke odrasle žene su komentarisale da im je dobro došao ovakav direktni podsjetnik na ono što je stvarno bitno. Objavu Toni Hamer je čak podijelilo čak 8 600 ljudi, a komentarisalo 758.
Izvor: klokanica.24sata.hr