DRUŠTVO SLAJDER

DIREKTORICA MUZIČKE ŠKOLE ,,VASA PAVIĆ” ZOJA ĐUROVIĆ: Pozivam mecene da nam pomognu

Nedavno izabrana direktorica Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ Zoja Đurović u ovoj ustanovi je, zapravo, od svoje šeste godine. Pohađala je ovu školu, oko 28 godina radila je kao pedagog, odnosno profesor, tako da je neko, kaže ona za naš portal, ko dosta zna o problemima ustanove, a koje će postepeno i riješiti.

-Sada kada pogledam unazad, to je dosta godina koliko sam u školi. Nekako je sve brzo prošlo… U školi danas boravim najmanje po deset sati, čak ni umor ne osjećam od ogromnog poleta koji imam – kaže ona, uz osmijeh.

Izazovi
Rukovodeće mjesto posmatra kao ,,višu stepenicu“ u poslu. Tu su brojni zadaci: poboljšanje uslova u školi, briga o kolektivu, djeci… Ima, dodaje Đurović, puno toga da se radi. Ipak, prioritet im je da riješe problem nedostajanja prostorija za obavljanje raznih aktivnosti.

-Došli smo u ovu ustanovu iz barake koja se nalazila kod KIC-a ,,Budo Tomović“ 2002. godine. Imali smo prostorija dosta, ali se škola omasovljavala, pogotovo niži stupanj, i sad nam fali puno prostora, fali nam učionica – priča ona.

Roditelji su im ovih dana, ističe naša sagovornica, slali molbe da se upišu djeca koja su položila prijemni, a ispod crte su. Đurović kaže da bi rado to učinila, ali da nemaju gdje da ih smjeste. Da bi riješili taj problem, zatražili su od Ministarstva prosvjete da se otvore nekolika područna odjeljenja u određenim školama – u OŠ ,,Štampar Makarije“, OŠ ,,Pavle Rovinski“…

-Ta područna odjeljenja bi bila dio ove škole. Za školu ,,Štampar Makarije“ su mi rekli da je vrlo moguće da se otvori odjeljenje. Tamo bi djeca imala sve instrumente u ponudi kakve imamo ovdje. Zaposlili bismo i profesore, odnosno mlade ljude koji čekaju posao. To bi bilo baš dobro – rekla je ona.

Kada je Đurović konkurisala za mjesto direktorice ove škole u planu rada je, između ostalog, navela izgradnju kamerne sale u dvorištu ove ustanove. Ta ideja, pojašnjava ona, nije ,,otkriće Amerike“.

-Vjerovatno su je i direktori prije mene imali u vidu. To bi bila neka natkrivena sala koja bi bila podobna za održavanje koncerata, a to bismo mogli da izdajemo za književne večeri, razne performanse, neke manje pozorišne komade, za balet. To nije neka ogromna investicija – rekla je ona.

Đurović ističe da se trudi da ,,animira direktore javnih preduzeća“ da im pomognu u obnavljanju škole. Ustanova je, podsjeća ona, stara više od 50 godina, zbog čega su potrebne brojne rekonstrukcije.

-Mislim na vodovodne cijevi, kanalizacijske.. Bakarni krov nam prokišnjava. Nijesam neko ko živi u utopiji i da se sve može postići preko noći, ali može svaki problem postepeno da se riješi – kazala je ona.

Mnoge prostorije u školi, prema njenim riječima, takođe, nemaju klimu, a u ustanovi nemaju ni ,,vaj-faj“.

-Zamolila bih divne ljude da se prisjete kako su nekadašnje mecene pomagale genijalcima kompozitorima da njihova muzička djela izađu na svjetlo dana. Mecene, odnosno sponzori su im pomagali. To je neko ko pomaže da se mlade generacije iznjedre pravilno i da imaju dobre uslove u kojima mogu da sviraju, da imaju načina da iskažu talenat – rekla je ona.

Novi odsjeci
Školu pohađa 1.200 đaka, a Đurović navodi da su svi oni talentovani. Hor Muzičke škole i dalje ostaje ,,pod njenom rukom“.

-Talenat koji imaju djeca je iskra koju stalno treba raspaljivati. Ako je ne raspaljujete ona se ugasi – rekla je ona.
Đurović nam je ispričala i da razmišljaju o otvaranju nekih novih odsjeka. Ima, kaže ona, djece koja bi, recimo, voljela da uče odsjek narodne muzike, tradicionalne, naravno.

– Imamo, takođe, dobar izborni predmet džez, a ako se nastavi sa ovakvim intersovanjem djece, moraćemo taj odsjek u budućnosti da otvorimo. Tu je i plan za otvaranje muzičkog studija u kojem bismo mogli da snimamo to što radimo – rekla je ona.

U ovoj ustanovi su znanje stekli brojni muzičari koji su danas svjetski poznati. Đurović je najavila da će osnovati fondaciju prijatelja i bivših učenika škole.

-Najmanja pomoć nama će biti predragocjena – rekla je ona.

U planu su, takođe, razne akcije za školski kolektiv. Đurović objašnjava da će nastojati da organizuju razne izlete na kojima bi se profesori više zbližili. Biće, takođe, i radnih akcija.

-Zašto plaćati majstore, odnosno radnike ako neke stvari neki od nas znaju same da rade. Možemo da organizujemo da negdje za vikend, recimo, sami ofarbamo vrata, jer je ovdje mnogo kreativnih ljudi, žena posebno- kazala je ona.

U ovoj školi profesori, djeca i ostali provode dosta vremena, zbog čega, prema riječima Đurović, svi, uključujući i roditelje, treba da doprinesu uljepšavanju ambijenta.

-Ovo je hram muzike – rekla je ona.

N.Đ.