MAGAZIN PREPORUKA

ŽIVOTNE LEKCIJE: Mojih 40 godina me naučilo ovim važnim stvarima

Moli Gaj radi kao jedna od urednica u časopisu ,Vogue”, a takođe je i kreativna direktorica u ,,Stone Fox Bride”. Ove godine je proslavila 40. rođendan i odlučila da sa ženama širom svijeta podijeli šta je naučila za te četiri decenije.

Stvari koje trebate raditi svaki dan: Meditirajte. Nazovite majku. Zahvalite se. Otvorite nekome vrata. Pomozite nekome da ponese kolica uz stepenice. Ustupite mjesto starijoj osobi u autobusu. Pijte vodu.

Odgađanje alarma na satu ujutro nikad nije dobra ideja.

Naučite da kodirate. Naučite da koristite Photoshop i InDesign. Naučite neki strani jezik. Naučite da igrate bilijar i šah. Naučite da promijenite gumu na autu, napunite pile i tapacirate stolicu.

Najgluplje što u životu možete da uradite jeste da pušite cigarete.

Ako imate vremena za brojanje kalorija, onda imate previše slobodnog vremena.

Prestanite razmišljati o tome šta drugi ljudi misle o vama. Ne čitajte opet ono što ste napisale. Ne prepravljajte svoje profile na društvenim mrežama više od jednog puta. Spasite djecu. Donirajte novac. Kuvajte za siromašne. Vrijeme koje provedete zabrinuto se pitajući da li ste debele, da li da odsiječete šiške, da li da krenete na jogu ili pilates i da li vam je bivši momak gledao Instagram možete mnogo bolje utrošiti pomažući drugim ljudima. I uradite to sad. Odmah.

Čuda se dešavaju. Ona djevojka za koju ste mislili da se nikad neće zaljubiti se upravo zaljubila. Brat ili sestra su vam rekli da nikad više neće pričati s vama, a danas opet razgovarate. Prijateljica koja je tri puta išla na in-vitro oplodnju i imala dva pobačaja uskoro će vam se javiti iz bolnice da vam kaže da je rodila dvoje djece. Nakon što godinama budete priželjkivale da ste drugačija osoba sa drugačijim životom, jednog dana ćete ići prema autobuskoj stanici, pogledati svoje noge i pomisliti koliko ste srećne što ste tu gdje jeste.

Poniznost i naporan rad donose rezultate, a ne puka sreća. Obucite se, pojavite se i ućutite. Dan za danom, godinu za godinom radite istu stvar i dobre stvari će vam se same desiti. Talenat je dobar, ali nije potreban.

Potražite pomoć kad ne znate šta da radite.

Vaše iscrpljeno tijelo je predivno. U njemu su živjela i hranila se dva mala bića koja danas vole da leže na vašem krilu i da se zakače za vaše noge.

Kokain nije kul.

Kada izbacite muža iz kuće kako bi riješio svoje probleme, uznemiriće vas činjenica da ih i vi imate isto koliko i on. Radite na tome da promijenite svoj način razmišljanja i znajte da ne možete promijeniti njegov. To je ključ do vaše slobode.

Pazite svoju veliku sestru. Kada odrastete ona će biti najmirnija i najpametnija žena koju poznajete.

Izvor: Vogue/lolamagazin.com