DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Davljenik preminuo pred kćerkom, Hitna došla za 50 minuta

Ilustracija

Prava drama odigrala se juče na Dugom otoku u Hrvatskoj kada je turista iz Italije počeo da se davi u moru. Njega su izvukli na obalu drugi kupači, a potom krenuli da ga oživljavaju, piše Alo.

– Čuli su se pozivi u pomoć na italijanskom. Žena je bila u moru do pojasa i držala je čovjeka koji je već bio plav i podbuo. Pokušavala je da ga izvuče na plažu. Sunčala sam se s prijateljicama na plaži Veli žal na Dugom otoku i odmah smo ustale. Kupači su ga izvukli na plažu i počeli s reanimacijom. Priskočili su domaći ljekar koji je sa porodicom došao na kupanje i Italijan koji je imao malu masku za kiseonik i počeli su da mu masiraju srce – rekla je M. Ž. (33) iz Zagreba za Alo.

Ona kaže da je njena prijateljica odmah pozvala i Hitnu pomoć u 10.40 sati.

– Bili su prilično ,,flegma” u telefonskom razgovoru, ali valjda takvi treba da budu. Hitna je trebalo da stigne sa druge strane ostrva, iz mjesta Sali udaljenog 40 kilometara. S nestrpljenjem smo je čekali jer je čovjek u nekoliko navrata davao znakove života, srce bi počelo da mu kuca ili bi na trenutak prodisao. Pjena mu je krenula na usta i okrenuli smo ga na bok, a ljekar ga je neprestano masirao punih 50 minuta. Opet smo nazvali Hitnu, a oni su nas pitali jesu li nam još potrebni i jesmo li ga oživjeli. Rekli su da ne znaju gdje im je vozilo i kako da dođu do njega. Ljekarka iz Božave bila je navodno s nekim pacijentom kojeg je pratila na trajekt. Hitna je napokon došla nakon punih 50 minuta – tvrdi M. Ž., ali dodaje da je za nesrećnog čovjeka bilo prekasno.

Beživotno tijelo su pokrili peškirom, a pored njega je stajala ćerka.

– Vozač Hitne se polako parkirao, izašao i zaključao auto. Ćerka preminulog, koja pomalo govori hrvatski, tada je rekla da požuri, a on je bio neprijatan prema njoj. Ljekarka je došla u košulji, farmerkama i papučama jer su je digli s ,,pripravnosti”. I ona je bila sva usporena i nije ulivala povjerenje da zna šta radi. Kupači su se ljutili na njih što ih toliko nema, iako možda i nije bila njihova krivica. Međusobno su razgovarali šta će sa čovjekom i hteli su da ga ostave na plaži među kupačima do dolaska mrtvaka. Tad ih je ljekar koji je sve vrijeme pokušavao da spasi život, nagovorio da ga odvezu s plaže. Stavili su ga na nosila i otišli. Ostao nam je loš osjećaj da je čovjek mogao da preživi da su došli pola sata ranije – kaže M. Ž. i dodaje da je bilo prestrašno čekati 50 minuta.

– Možda su mogli da ga spasu, možda bi sad bio živ – kaže ogorčeno sagovornica ,,Alo-a!”.

U Zavodu za hitnu medicinu i Ministarstvu zdravlja Hrvatske nisu dali odgovor zbog čega je ekipi Hitne pomoći bilo potrebno toliko dugo da stignu na mjesto nesreće.

Izvor: alo.rs