ART PREPORUKA

SARAJEVO: Dolazi Džoan Baez

Džoan Baez (76), legendarna američka folk pjevačica, muzičarka i aktivistkinja, autorka protestnih pjesama i borac za socijalnu pravdu, iduće godine dolazi u Sarajevo.
– Upravo planiramo raspored za 2018. U planu je dolazak u Sarajevo, ali još nismo utvrdili tačan datum – javio je Mark Spektor, menadžer Džoan Baez.
U e-mail poruci iz Njujorka, koja je upućena zamjeniku gradonačelnika Sarajeva Milanu Triviću, dolazak Džoan Baez u glavni grad BiH najvjerovatnije će se dogoditi polovinom aprila 2018, na 25. godišnjicu njenog prvog dolaska u, tada, ratno Sarajevo.
– Kada je bilo najteže, Baez je došla u ovaj grad. Sarajlije i Sarajevo to nikada neće zaboraviti – kazao je Milan Trivić povodom najave dolaska gospođe Baez.
Polovinom aprila 1993. u dvorani kina ,,Imperijal” Baez je održala dva koncerta. Nezavisno od najave dolaska američke pjevačice, Atelje Figure i reditelj Slaviša Mašić ranije su u svoj plan za iduću godinu uvrstili, kao najvažniji događaj u 2018, obilježavanje ove istorijske, ne samo muzičke, godišnjice.
U gradu pod opsadom Džoan Baez je pjevala pjesmu Kemala Montena – Sarajevo ljubavi moja.
Sarajevo je uvršteno u svjetsku turneju za 2018. što će biti i zadnja ,,formalna turneja” Džoan Baez.
Izvor i foto: avaz.ba

kud duga