DRUŠTVO SLAJDER

PODGORIČANKA JANA TADIĆ STUDIRA U NJEMAČKOJ: Ovdje je osnovni princip učenja ,,Uradi sam”!

Podgoričanka Jana Tadić okončava četvrtu godinu Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a na razmjenu studenata u Njemačku pošla je početkom ove studijske godine, preko programa Erasmusu Plus. Ona za MNE magazin priča kako joj je bilo teško da se prilagodi tamošnjem životu, jer nije znala njihov jezik, a na javnim mjestima uglavnom je svaka vijest ili informacija napisana na njemačkom.

-Na primjer, na željeznčkoj stanici promjene redova vožnje ili kašnjenja se objavljuju na razglasu, ali naravno, na njemačkom. Njemci brojeve govore naopačke, pa će recimo za broj 23 reći tri i dvadeset, a zamislite tek duže brojeve kao npr. 2345 – rekla je naša sagovornica.

Uspjeh

Sve to joj je, ipak, kaže ujedno i pomoglo da nauči njemački jezik. Pored redovnih predmeta na fakultetu, u svakom semestru ona je pohađala kurs njemačkog jezika, tako da je sa početničkog nivoa A1.1 uspjela doći do naprednog – B1.2 nivoa.

-Sada već bez problema ulazim u svakodnevne razgovore sa prijateljima Njemcima i nivo razumijevanja mi je još bolji – rekla je ona, uz osmijeh.

Jana je izabrala da studira na Univerzitetu Heidelberg, jer je to jedan od najprestižnijih univerziteta, ne samo u Njemačkoj i Evropi, već i u svijetu. Ona ističe da je ovaj Univerzitet, prije svega, prepoznat po Medicinskom fakultetu i važi za jedan od najboljih istraživačkih centara u ovoj nauci u svijetu.

-Osnovan čak 1386. godine, govori u prilog činjenici, da je u pitanju Univerzitet sa izuzetnom tradicijom. Lista akademskih oblasti koje na ovom Univerzitetu možete studirati je veoma bogata, a broj upisanih studenata prelazi 30.000. Tamo imate priliku da upoznate ljude iz svih krajeva svijeta, sa najneobičnijim izborom fakulteta, te se i lično družim sa Japancem koji studira Istoriju Antičke Grčke – rekla je.

Kada je došla u Njemačku, prisjeća se Jana, imala je priliku da upozna jednu od glavnih karakteristika Njemaca, a to je – individualizam. Kaže da u toj zemlji apsolutno oko svega morate sami da se informišete, inicirate i završavate.

-Imala sam sreću da doputujem i živim sa drugaricom i cimerkom Anđelom Mićanović, koja je preko istog programa dobila stipendiju za Fakultet političkih nauka, pa smo se zajedno snalazile oko pitanja smještaja, prevoza, papirologije na fakultetu i ostalih formalnosti. Zajedničkim ,,snagama” smo se i brže adaptirale – kaže ona.

Jana ističe da je upravo isti taj individualizam prisutan i na fakultetu. Profesori su tu, pojašnjava ona, da daju smjernice i da se s njima konsultujete oko pitanja koja su vam sporna, ali samo ukoliko sami inicirate to.

-U pitanju su renomirani stručnjaci od kojih itekako puno možete naučiti i saznati, ali isključivo ako se sami zainteresujete i pitate. U toku semestra  nema odmora, svake nedelje dobijamo zadatke za koje sami tražimo literaturu i rješenja, a potom nakon što se sami potrudimo, diskutujemo sa profesorom o dobijenim rezultatima i zaključcima – kaže ona.

Profesori

Jako joj se dopada što na fakultetu ne postoje glupi odgovori i pitanja. Profesori, priča Jana, rado odgovaraju na svako postavljeno pitanje i nijedan odgovor ne smatraju pogrešnim.

-Veoma ležerno razgovaraju sa studentima i ne osjećate bilo kakav usiljeni autoritet – kaže ona.

Imala je priliku i da sluša veliki broj gostujućih predavača iz svih djelova svijeta, kao npr. državnog tužioca Brazila, Sergio Fernando Moro-a ili Gregory Mankiw-a sa Harvarda iz čije su knjige učili na prvoj godini fakulteta u Podgorici.

-Način studiranja mi se generalno sviđa, specijalno zbog njegovanja principa uradi-sam, jer je to dobra priprema za dalji život i ujedno stvara radne navike, po kojima su Njemci prepoznatljivi u svijetu – priča ona.

Ono što je smatrala neobičnim, ali joj se, takođe, dopalo, jeste njihov plan rada i predmeti koji se nude u semestru. Tek neposredno pred početak svakog semestra, pojašnjava ona, dobijate spisak predmeta koji će biti održavani u toku semestra, a do tada apsolutno ne znate koje predmete možete da prijavite.

-Možete sami da izaberete šta vam se sluša i polaže, ništa nije fiksno i unaprijed određeno kao kod nas – kaže ona.

Njemci za sve imaju pravila i propise i, prema Janinim riječima, ne praštaju odstupanja od njih. Strogi su, ali, dodaje ona, pravični i za sve važe ista pravila.

-Jako puno novca ulažu u zaštitu životne okoline, a jedan korak ka tome je i selektivno odlaganje otpada. Tako mi se jednom prilikom desilo da bacim plastičnu flašu u dio za papir, a potom morala da slušam lekcije svog prijatelja Njemca, Nilsa, koji mi je objasnio ,,težinu mog postupka”- priča Jana.

Iskrenost

Njemci su, dodaje ona, veoma iskreni i direktni. Nećete od njih dobiti isfolirani osmijeh ili izmišljeni izgovor, već, naprosto, ako ga pitate da li je raspoložen za kafu ili druženje, a nema vremena za to, neće reći da mora kod babe, da uči, da završava sve i svašta. Očekujte,kaže Jana, najednostavniji odgovor:  keine zeit (Nemam vremena).

-Za razliku od nas koji teško da možemo bez pauze za kafu u obližnjem kafiću, Njemci to rijetko praktikuju. Jednom mi se desilo da učim čitavog dana u biblioteci sa Nikolom, koji je došao na razmjenu iz Bosne i Afremom, Njemcem turskog porijekla, i kada sam pitala oćemo li da odemo na kafu i da odmorimo, Afrem je odbio rekavši da je već bio prošle nedjelje u kafiću – kaže Jana.

 

Kada ima slobodnog vremana Jana, kao veliki ljubitelj umjetnosti, rado posjećuje muzeje i galerije od kojih izdvaja Musée de l'Orangerie u Parizu sa nevjerovatnim radovima Claude Monet-a i Rijksmuseum u Amsterdamu sa čitavom kolekcijom radova iz The Dutch Golden Age-a, na čelu sa remek djelima Rembrandt-a.

-U slobodno vrijeme i sama slikam, najviše volim da koristim grafit i olovku, mada u posljednje vrijeme sam počela da radim i akril na kanvasu – priča Jana.

Ona kaže i da kada nije lijepo vrijeme za druženje sa društvom pored rijeke ili u gradu, praksa je da se društvo poziva na kućna druženja, gdje se prave nacionalna jela. Tako je, navodi ona, imala priliku da okusi meksičku, japansku, njemačku, špansku i, njoj  omiljenu, italijansku hranu.

-Jednom prilikom sam pravila priganice, koje su i više nego zadovoljile kriterijume ,,degustatora”, mada im je teže bilo da zapamte naziv – kaže ona.

Razvoj svijesti

Kada je Jana upisala Ekonomski fakultet razlog zbog kojeg je to učinila je i njoj, ističe, nepoznat, jer apsolutno nije ništa znala o ekonomskoj nauci prije studija.  Završila je gimnaziju i dobila diplomu ,,Luča”, tako da je mogla upisati  fakultet po želji. Poznato je, kaže Jana, da je Ekonomski fakultet UCG na dobrom glasu, pa je to na neki način uticalo na njenu odluku.

-Iako razlog zbog kojeg sam izabrala ovaj fakultet nije jasan, razlog zbog kojeg sam ga zavoljela i pronašla sebe tu nije samo jedan. Nije u pitanju samo određena materija koju izučavate u svrhu pukog polaganja ispita, već dok studirate ekonomiju razvijate potpuno jednu drugačiju svijest i poglede na svijet. Naučite šta je efikasno, efektivno i održivo. Uvijek vidite šta je korak ispred i razvijate viozionarski duh. Počnete da brže, praktičnije i logičnije da razmišljate u svim životnim oblastima – priča ona.

Prvo što studenti ekonomije, priča, nauče jeste rečenica čuvenog ekonomiste Milton Friedmana a to je da – ne postoji besplatan ručak. Sve u životu košta, ne samo u novčanom smislu, a na nama je da odredimo isplativost.

-Tako se ja trudim npr. da svoj naznačajniji i najvredniji resurs – vrijeme, upravo iskoristim na pravi način, radeći ono što volim i ne trošeći ga na nebitne stvari – kaže ona.

Njeno polje interesovanja su Marketing, Biznis i Međunarodno poslovanje, jer daju veliki prostor kreativnosti i inovativnosti, što i odgovara njenom karakteru. To je, kaže, i razlog što je upisala smjer Međunarodni biznis.

-U budućnosti planiram upisati Master program, upravo iz gore pomenutih oblasti ekonomije, takođe u inostranstvu. Želja mi je da to bude Italija. Iskreno, jako volim tu zemlju, imaju odlične fakultete, a i želja mi je da usavršim italijanski jezik koji sam godinama učila u osnovnoj i srednjoj školi – rekla je Jana.

Voljela bi da se bavi marketing i biznis konsaltingom, da radi samostalno, odnosno da ima svoju firmu i sarađuje sa kako domaćim tako i inostranim kompanijama. Jana zato posvećuje dosta pažnje učenju stranih jezika i kultura.

-Moj motiv za postizanjem uspijeha u profesije je upravo osjećaj zadovoljstva i sreće kada lično, svojim radom i trudom postignem nešto. Specijalno volim kada zahtjevne izazove uspijem da prevaziđem sa dobrim rezultatima, tada sam ponosna na sebe i znam da ništa nije nemoguće kada usmjerite svoju energiju, pažnju i rad ka ostvarenju svoga cilja – rekla je ona.

Jana preporučuje svim studentima da objeručke private svaku mogućnost studiranja u inostranstvu. To je, kaže, neprocjenjivo iskustvo, uz njega rastete i učite kako postati bolji u svemu što radite u životu.

-Naučite, takođe, i da cijenite sve što imate i kako je lijepo što upravo imate te vrline, a i mane, a ponajviše naučite cijeniti sve vrijednosti koje ste naučili i ponijeli iz svoje domovine, a koje vam do boravka u inostranstvu nisu bile očigledne – kaže ona.

N.Đ.