ART PREPORUKA

OTVOREN MINI-SAJAM KNJIGA U OKVIRU BARSKOG LJETOPISA: Više od 400 naslova 


U okviru pratećeg dijela programa Barskog ljetopisa, u saradnji sa Izdavačkom kućom „Nova knjiga“ iz Podgorice, otvoren je mini-sajam knjiga koji obuhvata nekoliko štandova na Šetalištu kralja Nikole na kojima je preko 400 naslova koji se prodaju po posebno prilagođenim, sajamskim cijenama.

Cilj ovog dijela programa je da seučine dostupnim pažljivo odabraninaslovi koji mogu zadovoljiti ukus i senzibilitet najšireg spektra čitalačke publike. S obzirom na to, ponuda „Nove knjige“ obogaćena je i određenim brojem hit-naslova Izdavačkih kuća „Vulkan“ i „Laguna“, kao i „Obodskog slova“.

„Nova knjiga“ i „Obodsko slovo“, pored već postojećih popusta, planiraju da svoje čitaoce iznenade još jednom akcijom, u okviru koje će knjige moći da se kupe po dodatno sniženim cijenama. Mini-sajam Ljetopisa, koji se otvora svakog dana od 20:30h, radiće do 10. avgusta.

Predstava Madlenianum teatra „Lolita“ u režiji Jovane Tomić u Starom Baru

Teatar Madlenianum iz Beograda biće gost Večernje scene Barskog ljetopisa u četvrtak, 03. avgusta, kada će na pozornici u Starom Baru biti igrana njihova predstava „Lolita“ u režiji Jovane Tomić. U komadu igraju: Bojan Žirović, Ana Mandić, Peđa Marjanović i Irma Milović. Predstava počinje u 21:30h, a karte za nju, kao i za sve ostale predstave Ljetopisa su u prodaji na biletarnicama u Starom Baru i Domu kulture u terminima od 10h-12h i 17h-21h. Cijena karata iznosi 5 eura.

O predstavi

,,Roman Polanski, francusko-poljski reditelj, scenarista, producent i glumac, izjavio je, u jeku optužbi za odnos sa maloljetnicom, da je shvatio dimenzije neprilike u kojoj se našao onog trenutka kada je uočio koliko mu svi, potajno, zavide. S tim u vezi, Lolita, kao jedan od najkontroverznijih romana 20. vijeka, važan je baš u ovom trenutku kada se često svuda oko nas čuju riječi kao što su „prave vrijednosti”, „moralna načela”, a sve u cilju „svjetlije budućnosti za buduće naraštaje”.
Licemjerje i konzervativizam sredine uslovljavaju odnos dvanestogodišnjakinje Dolores Hejz i Hamberta Hamberta, gdje Nabokov, kroz ispovijest glavnog junaka, zapravo priča priču o strasti i neuzvraćenoj ljubavi. Rad na predstavi Lolita svakako je veliki izazov i veliki rizik, ali zahvaljujući, prije svega, sjajnoj glumačkoj podjeli, uspjeli smo da izbjegnemo klišee pop kulture gdje je roman često podvođen pod laku pornografiju, a Lolita predstavljena kao promiskuitetno dijete; umjesto toga, ovom predstavom željeli smo da postavimo pitanje da li je danas termin – nedolično – postao zapravo sinonim za – neuobičajeno – u kontekstu osude sredine naspram pojedinca i njegovih akcija“, kazala je rediteljka Jovana Tomić o predstavi.